Новини палати

Представники Нотаріальної палати України – президент НПУ Володимир Марченко, віце-президент НПУ Інна Бернацька, член Комісії НПУ з з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності Тетяна Кучеренко – 30 листопада долучилися до публічної дискусії «Ринок земель в Україні: стан, ефективність, прозорість», на запрошення організаторів (Київська школа економіки KSE за підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку та сприяння Міністерства аграрної політики та продовольства України).

Також в заході брали участь представники ВРУ, USAID, Мінагрополітики, Мін’юсту, Мінцифри, Мінекономіки Держгеокадастру, НБУ та інші експерти.

Мова йшла про те, що земельний ринок в Україні, навіть попри умови воєнного часу, демонструє певний потенціал, наповнює бюджет, забезпечує дохід власникам ділянок та сприяє залученню інвестицій, має стати одним із основних драйверів повоєнного відновлення громад та країни. Дискусії точаться навколо питання, що із 1 січня 2024 року згідно Земельного кодексу України настає другий етап відкриття ринку земель із залученням– юридичних осіб, які зможуть отримати в одні руки не більше 10 тис га.

“Представляючи напрямок роботи нотаріату, зазначаю, що нотаріат не формує політику, а виконує функції, делеговані державою, – зазначила Інна Бернацька. – При відкритті ринку землі у 2021 році були побоювання і скептицизм, однак ретельне дотримання законодавства та щоденна робота забезпечили функціонування механізмів. 28 місяців роботи, з яких 7 місяців роботи – до повномасштабного вторгнення, 21 місяців роботи – під час війни. Сьогодні впевнено можна констатувати правильність поступового та поетапного запуску на старті, виправданість суворих вимог до набувачів, обмежень концентрації, забезпечення переважних прав орендарів, безготівкових розрахунків тощо. Зібраність та комунікація, неможливість допустити руйнування того, що так довго вибудовувалось, необхідність забезпечення реалізації запитів громадян, спрацювали на відновлення повноцінної роботи нотаріусів (де це було можливим) уже в травні 2022 року”.

Сьогодні нотаріуси при роботі на ринку землі використовують Державний реєстр речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, Державний реєстр актів цивільного стану, Державний земельний кадастр, ЄДР. Разом з тим, вкрай потрібні Єдиний державний демографічний реєстр (у зв’язку з війною велика кількість загублених/втрачених/відібраних паспортів, які можуть використовуватися для підробки), Державний реєстр санкцій (у зв’язку з війною питання дотримання санкцій є загострено важливим), Державний реєстр фізичних осіб — платників податків (за можливості для перевірки джерел доходів).
На часі – запровадження вимоги обов’язкового нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу корпоративних прав юридичних осіб, яким належить великих земельних пул прав користування; питання нормативного врегулювання процедури оформлення результатів земельних торгів.

Переглядів:
стрічка новин