Новини палати

Представники Нотаріальної палати України 25 квітня взяли участь у круглому столі на тему «Доступ до компенсації за зруйноване житло: проблемні питання підтвердження права власності та шляхи їх врегулювання», який організували проєкти Ради Європи «Посилення судових та позасудових засобів захисту прав осіб, постраждалих від війни в Україні» та «Сприяння розробці житлових рішень для осіб, постраждалих від війни в Україні» спільно з громадською організацією «Поверни своє».

В заході також взяли участь представники Ради Європи, органів державної влади, народні депутати, судді, адвокати.

На обговорення були винесені теми верифікації власників нерухомості в межах адміністративної процедури та в межах судового провадження.

Президент НПУ Володимир Марченко під час свого виступу розповів про діяльність нотаріусів в умовах війни, проблематику знищених архівів БТІ, та наголосив на необхідності оцифровувати архіви.

Нотаріус, модератор першої панелі заходу Ольга Оніщук зосередилась на особливостях запровадження спеціальної процедури держреєстрації без підтвердження інформації від БТІ, запобіжниках від можливих зловживань та очікуваному ефекту від запропонованих змін.

Віце-президент НПУ Інна Бернацька звернула увагу на проблему отримання права на спадщину на майно, якого не існує, розповіла про нюанси екстериторіальності спадкових справ.

Заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська звернула увагу на особливості роботи ДРРП, важливість впорядкування правовстановлювальних документів громадян.

Зокрема, під час заходу виступив Перший заступник Міністра юстиції України Євгеній Горовець, який запропонував створити спрощений механізм для людей, в яких пошкоджене або зруйноване житло. В свою чергу, народний депутат України Ігор Фріс акцентував на необхідності захисту реєстрів.

Також участь у дискусії взяла Галина Парусова, член Комісії НПУ з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності.

Учасники круглого столу визначили актуальну проблематику та необхідні зміни для врегулювання обговорених питань.

Переглядів:
стрічка новин