Тетяна Рачкова представила НПУ на засіданні Європейської нотаріальної мережі та взяла участь у міжнародному семінарі
Новини палати Новини міжнародного нотаріату

25-26 квітня 2024 року в Брюсселі відбулися заходи, організовані Радою нотаріусів Європейського Союзу (РНЄС) разом з Бельгійською Федерацією нотаріату, – семінар «Транскордонний захист вразливих дорослих» та засідання Європейської нотаріальної мережі (ЄНМ), за участі нотаріусів та інших правників, представників різних інституцій ЄС.

У заходах взяла участь Тетяна Рачкова, член Комісії НПУ з міжнародного співробітництва, голова відділення Нотаріальної палати України у Волинській області.

Семінар «Транскордонний  захист вразливих дорослих»

На семінарі нотаріуси із Франції, Бельгії та Нідерландів представили основний дієвий юридичний інструмент, який використовується у цих державах для забезпечення захисту вразливих осіб, зокрема для того, щоб уникнути довготривалого судового розгляду в майбутньому. Таким інструментом є мандат на майбутній захист або довіреність на випадок майбутньої недієздатності.

Такі інструменти дають громадянам можливість:

– обирати (поки вони є дієздатними), хто і на яких умовах представлятиме їх інтереси у випадку недієздатності;
– отримувати якісні та об’єктивні поради висококваліфікованих професіоналів – нотаріусів;
– навіть у заходах з добровільного захисту залишатись присутнім через нотаріуса;
– розвантажити суди, використовуючи принцип субсидіарності, що зробить непотрібними судові заходи захисту, якщо є чинний мандат на захист;
– публічного доступу до існуючого мандату в реєстрі, щоб про нього знали суди та треті особи;
– визначити в мандаті орган, відмінний від судового, перед яким уповноважений повинен звітувати;
– звернення до суду у випадку перевищення та невідповідності мандату.

Втім, хоча у низці європейських держав існує єдиний інструмент для забезпечення захисту вразливих осіб, особливості його застосування регулюються національним законодавством конкретної країни і мають змістовні розбіжності, тому виникають певні складнощі при його застосуванні в різних країнах.

Представник Європейської Комісії Лєнка Висока ознайомила присутніх із законодавчими пропозиціями щодо транскордонного захисту вразливих осіб, метою яких, зокрема, є врегулювання розбіжностей, існуючих між законодавчими нормами в різних країнах у цій сфері.

Для покращення транскордонного використання мандата на майбутній захист або довіреності на випадок майбутньої недієздатності була висловлена наступна пропозиція: видача нотаріусами при посвідченні вищезгаданих документів європейського сертифікату представництва для використання в різних країнах, який в свою чергу міг би реєструватись у відповідному реєстрі, що би був доступним для відповідних компетентних установ та осіб у державах-членах ЄС.

«Впевнена, що мандат або довіреність на майбутній захист могли би стати дієвими інструментами захисту вразливих осіб і в Україні», – зазначила Тетяна Рачкова.

Перелік основних вебсайтів, які можуть стати корисними для нотаріусів України, та якими активно користуються європейські колеги:
www.coupleseurope.ua
www.succession-europe.eu
www.buyingmyhome.eu
www.the-vulnerable.eu
www.authentic-acts.eu
www.notariesofeurope.eu

Засідання ЄНМ

Основними питаннями, які були розглянуті на засіданні ЄНМ, були:

– оновлення інформації про зміни в національному законодавстві;
– оновлення плану дій щодо співпраці між ЄНМ та ЄСМ-цивільні справи;
– оновлення карти автентифікації;
– нова версія посібника з питань спадкування;
– аналіз мережі та зовнішня оцінка платформи ЄНМ;
– доступ до платформи ЄНМ.

Під час свого виступу на засіданні Тетяна Рачкова розповіла про ситуацію в Україні, основні зміни в законодавстві, подякувала європейським колегам за їх небайдужість до тих жахливих подій, які відбуваються в Україні, а також моральну, інформаційну та матеріальну підтримку.

«Ми – частина Європи, і це єдиний вірний напрямок руху України. В нас попереду непростий шлях і дуже багато роботи, але ми точно справимось. Водночас, на кожному з нас лежить відповідальність за вклад у Перемогу, розвиток нашої країни, плекання європейських цінностей, пам’ять і турботу про тих громадян, які в силу вікових особливостей або з інших причин, в тому числі пов’язаних з військовими діями на території нашої держави, потребують захисту і додаткової допомоги. А для цього у нас є європейський досвід, який може бути чудовим підґрунтям для розвитку власної законодавчої та технічної бази для захисту найменш захищених верств населення», – поділилася враженнями від робочої поїздки Тетяна Рачкова.

 

Переглядів:
стрічка новин