Новини палати

10 грудня 2019 року в офісі Нотаріальної палати України відбулася Міжнародна конференція у форматі круглого столу на тему «Реформування нотаріату за стандартами ЄС: саморегулювання, Е-нотаріат», організована НПУ за підтримки Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва та Федеральної нотаріальної палати Німеччини.

В заході взяли участь представники НПУ, уряду, проекту ЄС «ПРАВО-Justice», іноземних нотаріатів.

«Сподіваюсь, що та команда партнерів українського нотаріату, яка тут зібралася, допоможе нам проаналізувати наші напрацювання та знайти правильні рішення, враховуючи міжнародний досвід», – зазначив президент НПУ Володимир Марченко, відкриваючи конференцію.

Звертаючись до учасників заходу, старший менеджер проектів Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва Вольфрам Гертіг передав вітання від керівництва Фонду та розповів про давню історію співпраці з українським нотаріатом та Міністерством юстиції, ще на зорі створення професійного самоврядування.

«Для нотаріату України наступає цікавий, і водночас непростий період, – реформ та справжніх змін, – зазначила заступник Міністра юстиції України з питань державної реєстрації Ольга Оніщук. – Наше завдання – зробити цю реформу такою, щоб нотаріат був успішною інституцією, а громадяни мали доступ до якісних нотаріальних дій».

Ольга Оніщук розповіла, що протягом найближчих трьох років запланована масштабна реформа у сфері юстиції, зокрема й нотаріальної діяльності. Перш за все, акцент робитиметься на саморегулюванні професійної організації нотаріусів, тобто передачі від держави низки функцій, які здатен виконувати сам нотаріат. НПУ отримає певний контроль в сфері нотаріату, що ж дуже відповідальним кроком.

Вже у 2020 році буде запроваджено пілотний проект Е-нотаріату, зазначила Ольга Оніщук, та акцентувала, що всі нюанси цього процесу оговорюватимуться із нотаріальною спільнотою.

Про досвід Федеральної нотаріальної палати Німеччини у сфері саморегулювання нотаріату розповів Ріхард Бок, радник юстиції, Генеральний уповноважений з міжнародних справ Федеральної нотаріальної палати Німеччини, голова Комісії з міжнародного нотаріального співробітництва Міжнародного союзу нотаріату (МСЛН). Доповідач проаналізував повноваження Федеральної палати та регіональних палат, умови входу в професію, деякі особливості вчинення нотаріальних дій, захисту персональних даних, процедуру покарання нотаріусів за порушення закону та професійної етики.

«Електронний нотаріат як складова реформи нотаріату Німеччини. Перехід до Е-нотаріату без загрози цивільному обороту: досвід Німеччини» – такою була тема доповіді Володимира Примаченка, нотаріуса із Саксонії. Експерт розповів про технічні нюанси та програмне забезпечення, яке використовується німецькими нотаріусами, можливості їх роботи із електронними реєстрами та електронний документообіг. Зокрема, в Німеччині нотаріуси використовують електронні картки підпису (кваліфікований електронний підпис), які, до речі, випускаються Федеральною нотпалатаю, причому не лише для нотаріусів, а й для адвокатів тощо.

Наразі в Німеччині допрацьовується система електронного архіву нотаріуса. Його можна порівняти із камерами схову на вокзалі, і в кожного нотаріуса є свій власний ключ від власною скриньки, зазначив Володимир Примаченко. Заплановано, що перехідний період, протягом якого паралельно існуватиме електронний та класичний паперовий архів, триматиме у Німеччині 30 років.

Головний міжнародний експерт із питань електронного правосуддя Проекту ЄС «ПРАВО-Justice» Івар Талло у своїй доповіді наводив аргументи, чому саморегулювання, Е-нотаріат та єдиний нотаріат – взаємопов’язані складові реформи нотаріату України. Нотаріальна палата України активно та ефективно працює, потрібно лише посилити її позицію, законодавчо закріпивши більш ширші повноваження, зазначив експерт.

Про удосконалення системи державної реєстрації доповів Кястутіс Сабаляускас, директор литовського державного підприємства «Центр реєстрів» (1997 – 2017), експерт Проекту ЄС «ПРАВО-Justice». Спікер детально зупинився на особливостях запровадження електронного архіву та електронного документообігу.

Основні положення Концепції реформування нотаріату України, розробленої Нотаріальною палатою України, висвітлила віце-президент НПУ Олена Кирилюк. «Реформа нотаріату – передусім, це вигода для людей, адже реалізація запланованого дозволить економити час і гроші громадян та бізнесу, забезпечити доступність нотаріальних дій, подолати корупцію у сфері юстиції, створити надійний захист від шахрайства, відчутно економити державний бюджет та нарешті перейти до стандартів ЄС», – зазначила Олена Кирилюк.

У форматі інтерактивної дискусії учасники конференції обговорили міжнародний досвід та перспективи реформування нотаріату України за стандартами ЄС.

«Немає нічого кращого для нотаріусів, ніж сильна нотаріальна палата», – наголосив Ріхард Бок.

Президент НПУ Володимир Марченко резюмував: нотаріат України має всі перспективи успішного розвитку та діджиталізації, важливо лише правильно реалізувати напрацьовані Нотаріальною палатою України механізми, враховуючи позитивний європейський досвід.

Також у конфереції взяли участь: Дмитро Крейнін, заступник Міністра Кабінету міністрів України; Поліна Казакевич, голова Експертної групи взаємодії з ЄС Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України; Геннадій Рижков, юридичний радник Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва; Кіпрас Менсявічус, експерт проекту ЄС «ПРАВО-Justice»; Ірина Жаронкіна, національний експерт  Проекту ЄС «ПРАВО-Justice»; Наталія Козаєва, член Ради Нотаріальної палати України, голова Комісії НПУ з питань запобігання та протидії кіберзлочинності, голова відділення НПУ в м. Києві; Олександр Бєднов, голова Комісії НПУ з міжнародного співробітництва, член Генеральної ради МСЛН; Інна Бернацька, член Ради Нотаріальної палати України, голова Комісії НПУ з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності, голова відділення НПУ в Рівненській області; Олена Бунякіна, член Ради Нотаріальної палати України, голова відділення НПУ в Дніпропетровській області; Кирило Нехимчук, член Ради Нотаріальної палати України, голова відділення НПУ в Миколаївській області; Андрій Спірідович, голова Комісії НПУ з питань професійної етики нотаріусів; Тамара Крючкова, приватний нотаріус Дніпровського міського нотаріального округу; Марина Черниш, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу; Вікторія Голобородько, приватний нотаріус Чернівецького міського нотаріального округу.

ФОТОАЛЬБОМ

Переглядів:
стрічка новин