Новини палати

Представники нотаріальної спільноти взяли участь у Всеукраїнському форумі «Україна 30. Земля» — масштабному заході, організованому напередодні запуску ринку землі сільськогосподарського призначення.

До роботи форуму долучилися президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко, віце-президент Нотаріальної палати України Олена Кирилюк, члени Ради НПУ Інна Бернацька, Наталія Козаєва, Юрій Бадахов, нотаріуси Ірина Петрова, Тетяна Кучеренко, Тамара Крючкова, Анна Котляр, Галина Парусова, Вікторія Морозова.

«Нотаріат стане гарантом правової чистоти укладення правочинів про відчуження земельних ділянок. На його плечі ляже здійснення найважливішої місії у відкритті ринку землі сільськогосподарського призначення», — зазначила під час виступу Ольга Оніщук, заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації.

Важливим елементом захисту аграрного бізнесу від рейдерства в державних реєстрах має стати запровадження «єдиного циклу», який полягає в обов’язковому нотаріальному посвідченні правочинів з корпоративними правами із одночасною державною реєстрацією змін до відомостей про юридичну особу. Відповідна новела закладена у законопроекті щодо реформи нотаріату, який незабаром буде внесений на розгляд парламенту.

«Напередодні відкриття ринку землі нотаріальна спільнота професійно вивчає закони, прогнозує його застосування на практиці, враховуючи багаторічний досвід та ймовірні ризики. Важливо одночасно забезпечити юридичну чистоту і договорів, і державної реєстрації прав, аби комплексно захистити права громадян та бізнесу. Нотаріат завжди у авангарді реформ, ми готові якісно та доброчесно виконувати свої повноваження, надані державою. Вирішуючи правову долю наших сільськогосподарських земель, нив та полів, дуже хотілося б працювати у адекватному законодавчому полі», — наголосив президент НПУ Володимир Марченко.

«На плечах нашої спільноти велика відповідальність – юридично (наскільки буде повноважень та ресурсів) захистити власника. Ми маємо знання, досвід, папір, ручку, флешку і велике бажання захистити право власності та інші речові права на землю в Україні, корпоративні права в агрофірмах, – в рівній мірі селянина, фермера, агропідприємства, інвестора. Розвинутий, незалежний та професійний нотаріат України повинен сказати своє слово якісною роботою, щоб ринок землі не перетворився в «дикий захід». Приймати цей виклик є з ким – обличчя, праця та професійність колег-нотаріусів надихають!», – поділилася враженнями Інна Бернацька, голова відділення НПУ в Рівненській області.

«Завдяки багаторічному досвіду роботи з правами на земельні ділянки нотаріальна спільнота вже має відповіді на більшість питань, які сьогодні ставлять перед спікерами учасники форуму. Нотаріуси багато років вирішували проблеми, пов’язані з землею з переходом права власності, державної реєстрацією тощо, ведуть активну боротьбу з рейдерством, активно піднімають питання захисту державних реєстрів. З 2019 року Міністерство юстиції розпочало впроваджувати в життя усі запропоновані нотаріальною спільнотою запобіжники, пропозиції захисту реєстрів», – зазначила Наталія Козаєва, голова відділення НПУ в м. Київ.

Кожна теза та питання, підняті на форумі, будуть обов’язково опрацьовані нотаріальною спільнотою.

Переглядів:
стрічка новин