Новини палати

Перший віце-президент Нотаріальної палати України Ольга Оніщук взяла участь в круглому столі на тему «Право власності як основа інвестиційної привабливості України», який відбувся 21 червня в прес-центрі ІА «Укрінформ».

Учасники заходу (серед яких представники різних сфер бізнесу, професійних та громадських організацій, медіа, органів влади) представили кейси щодо захисту підприємств та запропонували своє бачення способів припинення тиску на  український бізнес.

Ольга Оніщук розповіла учасникам круглого столу про проблематику державної реєстрації, вплив цієї процедури на захист права власності на майно та бізнес, причини виникнення рейдерства.

Реформа у сфері державної реєстрації задумувалась як цілком позитивна та корисна ідея, але в результаті її реалізації були задіяні інструменти, які призвели до таких негативних результатів, відзначила Перший віце-президент НПУ. Втім, нотаріат завжди  стоїть на захисті права власності як бізнесу, так і громадян.

«Сьогодні кожен представник бізнесу підтвердить, що дуже комфортно працювати з єдиним циклом, коли приходиш до нотаріуса, який одночасно і посвідчує правочин, і здійснює державну реєстрацію прав, які виникають на підставі таких правочинів», – зазначила Ольга Оніщук.

У Нотаріальної палати України є багато напрацювань щодо боротьби з рейдерством у сфері державної реєстрації, нотаріуси – це практики, які знають, як працює система зсередини і які дії потрібно здійснити для запобігання ганебному явищу рейдерства. Але представників НПУ не включали до складу робочих груп, які працювали над попередніми  так званими «антирейдерськими» законами. «Тому що ми єдині, хто знали правду, а ця правда була нікому не потрібна, потрібно було лише аплодувати реформам», – пояснила Ольга Оніщук.

Реакції влади не було і на мітинг, коли тисяча нотаріусів із усієї України 25 лютого вийшли під стіни уряду, закликаючи до боротьби з корупцією та рейдерством.

Тому НПУ створила робочу групу з власних активістів, аби ретельно дослідити тему та розробити справжній план дій, який допоможе врятувати власність. В результаті НПУ визначила 13 способів, якими користуються рейдери, щоб захопити майно та бізнес. Відповідні антирейдерські механізми боротьби будуть презентовані 26 червня під час круглого столу НПУ.

«Якщо зараз не об’єднаються влада, бізнес, парламент, громадські організації, і не почнуть протидіяти рейдерству негайно вже сьогодні, то абсолютно не важливо, хто прийде до влади – в кожного з нас завтра можуть забрати майно», – застерігає Ольга Оніщук.

Директор ГО «Бізнес-Варта» Ольга Матвіїва та представник політичної партії «Слуга народу» Денис Малюська повідомили, що триває плідна співпраця з НПУ з метою розробки дієвих змін до діючого законодавства.

Переглядів:
стрічка новин