Новини палати

Член Комісії Нотаріальної палати України з питань зовнішнього представництва, приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Ірина Петрова представила НПУ на другій частині міжнародної конференції «Діалог про правосуддя», організованій Інститутом демократії та розвитку «PolitA» 27 серпня 2020 року в м. Київ (перша частина конференції проходила 22 жовтня 2019 року в Європарламенті у м. Страсбург).

У заході взяли участь представники Європарламенту, Європейської комісії, Венеціанської комісія, Парламентської асамблеї Ради Європи, Європейського суду справедливості, Міжнародного суду ООН та інші (в режимі двосторонньої онлайн-трансляції), з боку України – представники Верховної Ради, Офісу Президента України, судової влади, професійних асоціацій правничих професій тощо.

Під час конференції обговорювалися питання єдиної моделі реформування судової системи України. Особливу увагу учасники звернули на медіацію як інструмент альтернативного вирішення спорів, зважаючи на невисокий рівень довіри громадян до судової влади.

НПУ підтримує запровадження медіації як ефективного позасудового способу врегулювання спорів та розвантаження судової системи, але обов’язково із залученням нотаріату до здійснення медіації у цивільних, сімейних, трудових, господарських правовідносинах в межах нотаріального процесу.

Експерти звернули увагу на важливість використання Україною європейського досвіду. Практика здійснення медіації нотаріусами є поширеною в країнах Європейського Союзу, зокрема Швейцарії, Німеччині, Франції.

«Медіація – необхідний елемент реформування правосуддя України. Нотаріат має всі можливості стати незалежним посередником у вирішенні конфліктів. Європейських експертів хвилює правова доля України, а тому вони готові надавати допомогу для здійснення реформ. Сподіваюся, що фінальний текст законопроекту про медіацію, зауваження та пропозиції до якого надавала і НПУ, буде якісним та корисним суспільству», – поділилася враженнями від заходу Ірина Петрова.

Читайте також:
НПУ підтримує запровадження процедури медіації в Україні із залученням нотаріату
В офісі НПУ обговорили перспективи запровадження медіації в Україні
НПУ продовжує співпрацю щодо впровадження медіації в Україні
В Одесі обговорили перспективи впровадження інституту медіації
Президент НПУ Володимир Марченко працює в галузевій робочій групі щодо реформування юстиції та нотаріату

Переглядів:
стрічка новин