Новини палати

19 червня в офісі Нотаріальної палати України відбулася робоча зустріч з метою обговорення перспектив запровадження медіації в Україні.

В зустрічі взяли участь президент НПУ Володимир Марченко, адвокат, медіатор, заступник директора Центру медіації при Асоціації випускників Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, національний правовий експерт Проекту ЄС «ПРАВО-Justice» Аліна Сергєєва, а також приватні нотаріуси Київського міського округу, сертифіковані медіатори Ірина Петрова, Олена Косенко, Неля Остапчук.

Учасники зустрічі обговорили основні положення зареєстрованих у парламенті законопроектів «Про медіацію». На думку НПУ, варто взяти за основу (з урахуванням необхідності доопрацювання) законопроект № 3504, який є більш демократичним та передбачає відкритий доступ до процедури медіації без будь-яких корупційних надбудов.

Володимир Марченко наголосив, що НПУ підтримує запровадження даної процедури як ефективного позасудового способу врегулювання спорів, але обов’язково із залученням нотаріату до здійснення медіації у цивільних, сімейних, трудових, господарських правовідносинах в межах нотаріального процесу.

«Нотаріат вже зараз має високий ступінь довіри з боку суспільства, громадян та бізнесу. Функції медіатора як незалежного посередника у вирішенні конфліктів відповідають духу та принципам роботи нотаріуса, саме тому в європейських країнах розповсюджена практика здійснення медіації нотаріусами», – зазначив президент НПУ.

Одним з головних завдань процедури медіації є розвантаження судової системи. Переваги медіації – економія часу та коштів, мінімум формальних чинників та впливу держави, досягнення виключно самими сторонами взаємоприйнятного рішення, добровільність і неупередженість процедури, велика ймовірність добровільного виконання сторонами домовленостей, збереження партнерських взаємовідносин тощо.

За словами Аліни Сергеєвої, медіатори готові до співпраці з нотаріальною спільнотою задля якісного та суспільно-корисного впровадження процедури медіації в Україні.

 

Переглядів:
стрічка новин