Новини палати

Президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко на запрошення Голови Комітету ВРУ з питань правової політики 27 квітня взяв участь у засіданні Комітету.

Під час засідання розглядалися законопроекти № 9156, № 9156-1 та інші альтернативні, подані для забезпечення виконання Рішення Конституційного Суду України від 16 листопада 2022 року, яким визнано неконституційним окремий припис пункту 1 частини сьомої статті 37 Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», щодо скасування рішення державного реєстратора Міністерством юстиції України.

Нотаріальна палата України послідовно висловлюється за виключно судове оскарження рішень, дій або бездіяльності у сфері державної реєстрації, наслідком яких є виникнення, припинення або перехід права власності.

Норми законопроекту № 9156-1 відповідають Рішенню КСУ, забезпечують захист права власності та функціонування процедур судового розгляду справ у сфері державної реєстрації та можуть бути доопрацьовані при підготовці до другого читання, зокрема з метою:

– чіткого визначення підсудності такої категорії справ;

– доповнення законів «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» нормами, що прямо передбачають оскарження рішень, дій або бездіяльності у сфері державної реєстрації в судовому порядку.

При розгляді вказаних законопроектів важливо:

1) забезпечити належний захист права власності, дотриматися «справедливого балансу» між забезпечення права власності та межами втручання держави з метою захисту права власності;

2) врахувати не лише резолютивну, але й мотивувальну частину Рішення КСУ.

В результаті обговорення члени Комітету узгоджено рекомендували прийняти за основу та в цілому альтернативний законопроект № 9156-д, в якому чітко прописати усі необхідні зміни – лише у закони про держреєстрацію, без внесення змін до ЦК та інших кодексів.

Також на Комітеті обговорили підготовлений до другого читання законопроект № 8392, яким пропонується створення Державного реєстру санкцій.

“Такий єдиний офіційний Реєстр санкцій необхідний ще «на вчора», адже в умовах війни, враховуючи державні інтереси, усьому суспільству, та зокрема нотаріусам, необхідний відкритий доступ до актуальної та достовірної інформації про всіх суб’єктів, щодо яких застосовано персональні санкції. А поки очікуємо прийняття змін, потрібно вже розробляти техзавдання для створення Реєстру, аби оперативно запустити його в роботу”, – зазначив Володимир Марченко.

НПУ дякує за конструктивне обговорення голові Комітету Денису Маслову, народному депутату Ігорю Фрісу та усім членам Комітету, представникам МЮУ та іншим учасникам засідання. Працюємо разом задля Перемоги!

Переглядів:
стрічка новин