Новини палати

16 липня 2020 року відбувся міжнародний онлайн-захід – фахове обговорення теми «Місце та роль нотаріусів у протидії відмиванню грошей», організоване Німецьким Фондом міжнародного правового співробітництва (IRZ) у співпраці з Федеральною нотаріальною палатою Німеччини (ФНП) та Нотаріальною палатою України.

В обговоренні взяли участь міжнародні експерти, представники Міністерства юстиції України – заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук та директор Департаменту нотаріату та державної реєстрації Дмитро Кирилюк, представники Нотаріальної палати України – президент НПУ Володимир Марченко, віце-президент НПУ Олена Кирилюк, члени Ради НПУ, голови та члени комісій НПУ.

Нотаріат займає особливе значення в протидії легалізації коштів, отриманих незаконним шляхом, зазначив Ріхард Бок, радник юстиції, Генеральний Уповноважений з міжнародних питань Федеральної нотаріальної палати Німеччини. Особливо обговорювані у міжнародній спільноті питання аналізу ризиків та ідентифікації осіб, додав Вольфрам Гертіг, старший менеджер проектів IRZ.

Актуальну проблематику здійснення нотаріусами України фінансового моніторингу висвітлив президент НПУ Володимир Марченко. Міжнародний досвід боротьби з відмиванням грошей свідчить, що правовою основою такої боротьби повинно бути досконале законодавство – як міжнародні правові документи, так і закони кожної окремої країни, зазначив Володимир Марченко. Втім, новий Закон № 361-IX не містить чітких процедур виконання покладених на нотаріусів обов’язків у сфері фінансового моніторингу, і це створює великі ризики як для нотаріусів, так і громадян та бізнесу. Основні проблемні питання: перелік випадків обов’язкового застосування нотаріусом процедур фінансового моніторингу; документальне підтвердження проведеної нотаріусом роботи щодо оцінки ризикованості операції; основні критерії віднесення операції, до такої, що має ознаки злочину; джерела інформації, які допустимо використовувати під час проведення оцінки ризикованості операції; підтвердження джерел отримання коштів при укладанні договорів купівлі-продажу тощо.

Усі ці проблеми НПУ намагається попередити шляхом активної участі в розробці підзаконних актів, звернула увагу віце-президент НПУ Олена Кирилюк. НПУ наполягає: нотаріуси повинні отримати законний та чіткий алгоритм роботи у сфері фінансового моніторингу; обов’язково має бути врахована специфіка нотаріату, наявність у нотаріусів відповідних інформаційних баз тощо; не повинні бути запроваджені необґрунтовані обов’язки задля «видимості роботи»; а найголовніше – не мають бути погіршені умови вчинення нотаріальних дій для громадян.

Про правове врегулювання вказаного питання в Німеччині  розповів нотаріус Maртін Телен. Зокрема, яким чином здійснюється управління ризиками, наскільки ретельно нотаріуси зобов’язані перевіряти контрагентів правочину та як повинні повідомляти про виявлені порушення, і яку відповідальність можуть нести самі нотаріуси. Також доповідач зробив короткий огляд іспанської системи залучення нотаріусів до фінмоніторингу.

Ріхард Бок проаналізував типові ситуації відмивання грошей, ілюструючи їх реальними кейсами із практики нотаріусів Німеччини.

Член Ради НПУ, голова Комісії НПУ Інна Бернацька звернула увагу на важливість чіткого визначення офіційних джерел отримання нотаріусами інформації про учасників правочину, що підпадає під моніторинг. Адже в Інтернеті існує значна частина нічим не підтвердженої інформації, яка часто базується на припущеннях, або відвертих вигадках, особливо коли мова йде про публічних осіб.

Здійснення нотаріусами фінмоніторингу – серед топ-тем у роботі Міністерства юстиції України, яке разом із НПУ розробляє чіткі алгоритмів для нотаріусів як спеціально визначених суб’єктів фінансового моніторингу. Представники Мін’юсту Ольга Оніщук та Дмитро Кирилюк зазначили, що Україна вивчає досвід розвинутих країн, зокрема Німеччини, та намагається йти прогресивним європейським шляхом, але на цьому шляху наразі досить багато перепон. «Нотаріус на сьогодні діє в цій сфері як на мінному полі, керуючись власною інтуїцією та переконаннями», – окреслив ситуацію Дмитро Кирилюк та додав, що Мін’юст України обов’язково врахує досвід та помилки Німеччини.

Фахове обговорення дозволило представникам Міністерства юстиції України та НПУ проаналізувати досвід колег із Німеччини та країн латинського нотаріату, дізнатися про ефект від запровадження процедур фінансового моніторингу, аби застосувати цей досвід на практиці з метою перешкоджання легалізації злочинних доходів.

Співпраця нотаріатів України і Німеччини триває, незабаром будуть організовані наступні онлайн-обговорення актуальних тем.

Переглядів:
стрічка новин