Новини палати

Комісія НПУ з питань інформатизації, цифрової трансформації та запобігання кіберзлочинності надає рекомендації щодо мінімальних стандартів кібергігієни робочого місця нотаріуса та реєстратора.

1. Доступ відвідувачів до локальної мережі інтернет, офісу нотаріуса.
Відвідувачі офісу нотаріуса не повинні отримувати доступ до локальної мережі інтернет, до якої має доступ комп’ютер, призначений для доступу до Державних реєстрів. Для доступу клієнтів до мережі інтернет (WiFi), необхідно використовувати іншу мережу WiFi, не офісну.

2. Окремий комп’ютер для доступу до Державних реєстрів.
Електронна пошта, месенджери, інші програми та додатки не повинні бути встановлені на комп’ютері, що використовується для роботи з Державними реєстрами.
Якщо все ж таки користуєтесь електронною поштою на комп’ютері, бажано, щоб це була пошта Gmail (вона взагалі не доставляє більшість листів, заражених вірусами).

3. Особлива увага – налаштуванню мережевих пристроїв.
Обов’язково змінюйте логін і пароль, що встановлені за замовчуванням на мережевих пристроях (маршрутизаторах, роутерах, точках доступу), щоб убезпечити себе від підключення до них за заводськими налаштуваннями (налаштуваннями за замовчуванням).

4. Google Authenticator.
Категорично забороняється передавати доступ до створеного НАІС ідентифікатора двофакторної аутентифікації Google Authenticator третім особам, або ж його експорт на інші пристрої, ніж пристрій (смартфон, планшет) нотаріуса.

5. Ліцензійне ПЗ.
Необхідно використовувати ліцензійну операційну систему не нижче Windows 10 та антивірусне програмне забезпечення, яке має позитивний висновок КЗІ (наприклад, ESET NOD 32 або ж ESET Interne security). Постійно оновлюйте своє програмне забезпечення.

Нотаріус може взяти участь у тестуванні програмного продукту BitDefender endpoint security business для захисту ваших робочих комп’ютерів від комп’ютерних вірусів, шпигунів, шкідливого програмного забезпечення. Саме це рішення використовує НАІС.

Тестування проводиться відповідно до замовлення Відділення НПУ в м. Києві під контролем Комісії НПУ з питань інформатизації, цифрової трансформації та запобігання кіберзлочинності. Нотаріус, який не має заборгованості зі сплати членських внесків, може безплатно протестувати антивірусне/антишпигунське рішення.

Рішення від Bitdefender захищає будь-яку кількість комп’ютерів за допомогою кращої технології захисту від шкідливих програм у поєднанні з функціями брандмауера, виявлення вторгнень, контролю та фільтрації вебдоступу, захисту даних та контролю програм. Низьке споживання ресурсів, оптимізоване системне сканування та автоматизована безпека, що не потребує взаємодії з кінцевими користувачами, забезпечують безпрецедентне підвищення продуктивності. Ефективність цього рішення збільшується тим що ми у реальному часі додаємо віруси які ви нам пересилаєте з розсилок, таким чином ми забезпечуємо своєчасне розпізнання вірусів програмою. Але якщо ви встановите іі на піратський windows – вона його знищить, тому спочатку перевірте свою ліцензію на windows.

Для отримання інсталяційного пакета заповніть Гугл-форму за посиланням: https://forms.gle/2c7rceGaEtoWLeiYA

Отримати підтримку щодо завантаження/налаштування BitDefender можна у закритому телеграм чаті за посиланням: https://t.me/+d6VUDMWMSq5jOWZi

Якщо ви отримали розсилку шкідливого програмного забезпечення на електронну адресу, перешліть лист із вкладенням Комісії НПУ на електронну скриньку 8858@i.ua для аналізу, а після цього видаліть лист!

Якщо від вашого імені вже зробили хакерську реєстрацію – зателефонуйте 050-330-09-95 для отримання інструкцій та корегування ваших подальших дій!

 

Переглядів:
стрічка новин