Новини палати

У  непрості  для нашої країни часи випробувань нотаріат України залишається єдиною родиною, де існує розуміння та взаємна підтримка.

1 грудня  цього року  4 мільйони 548 тисяч 305 грн благодійної допомоги за рахунок коштів Благодійного фонду НПУ «Порятунок нотаріусів та їх сімей» розподілено між нотаріусами, які постраждали від російської агресії.

Допомогу отримали 255 нотаріусів – усі, що подали заявки.

Благодійна програма Фонду базується на принципах цільового, адресного використання благодійних внесків. Усі кошти витрачаються виключно на допомогу нотаріусам та їх сім’ям.

Обов’язки голови Фонду за рішенням Ради НПУ виконує президент НПУ Володимир Марченко, на громадських засадах, безоплатно. Уся робота щодо діяльності Фонду виконується  співробітниками Апарату НПУ та членами Ради НПУ безоплатно.

Рада НПУ вирішила, що 60% коштів Фонду негайно направляються на допомогу нотаріусам та їх сім’ям (що вже зроблено). А 40% коштів залишаються на рахунку та розподіляються за наявної потреби, адже війна триває, інформація про необхідну допомогу постійно оновлюється і невідомо, яка кількість постраждалих ще може бути в майбутньому.

Розрахунок фінансової допомоги здійснюється відповідно до формули, затвердженої рішенням Ради НПУ від 30.09.2022, з урахуванням критеріїв надання допомоги та за категоріями осіб, які потребують такої допомоги.

Отримання коштів для Фонду НПУ (створеного у березні 2022 року) – системна та кропітка командна робота.

З перших днів війни НПУ отримала політичну підтримку від міжнародних колег, постійно проводилися та проводяться онлайн-перемовини із керівництвом РНЄС, МСЛН, окремих палат, зокрема Литви, Німеччини, Франції, Польщі. Позитивний вплив мало надання НПУ статусу члена-спостерігача у РНЄС  (виступ президента НПУ на засіданні).

Готовність допомогти фінансово у міжнародних колег була одразу, і ці кошти збиралися, але через особливості податкового законодавства іноземних держав – кошти палат пішли на Червоний хрест та UNICEF, а не адресно українським нотаріусам.

Тому довелося розробляти інші шляхи отримання допомоги, і ті кошти, які НПУ згодом отримала у Фонд – це фактично особисті добровільні внески від іноземних нотаріусів.

Щоб зробити переговори більш ефективними, представники НПУ за можливості відвідали кілька міжнародних заходів, зокрема засідання Генеральної Ради МСЛН в Німеччині та засідання Асамблеї РНЄС в Італії.

Робота з міжнародними партнерами триває, очікуємо додаткову допомогу від МСЛН, РНЄС, окремих палат.

Також варто відзначити роботу Комісії НПУ з розвитку спорту, в результаті роботи якої було зібрано та перераховано до Благодійного фонду НПУ більше мільйона гривень. Члени Комісії активно займаються волонтерством, надають потужну допомогу ЗСУ.

Висловлюємо подяки: Раді НПУ за командну роботу; головам відділень НПУ, які постійно на зв’язку, завжди готові прийти на допомогу кожному нотаріусу; робочій групі, яка розробила формулу та критерії надання коштів із Фонду НПУ; Апарату НПУ за оперативність та професійність в підготовці  усіх документів, необхідних для отримання виділеної благодійної  допомоги.

Дякуємо кожному нотаріусу за збереження архівів, за витримку, мужність та професійне ставлення до виконання своїх обов’язків.

Нотаріат України – єдиний та непереможний! Слава ЗСУ! Слава Україні!

Переглядів:
стрічка новин