Новини палати Новини міжнародного нотаріату

Із 25 по 28 травня 2022 року в м. Мюнхен (Німеччина) відбулись засідання робочих органів Міжнародного союзу нотаріату – комісій, робочих груп, Керівної ради та Генеральної ради МСЛН.

У заходах взяли участь представники Нотаріальної палати України – Володимир Марченко, президент НПУ; Сабріна Сибіга, член Комісії НПУ з міжнародного співробітництва, член Комісії МСЛН з тем та конгресів; Володимир Коваленко, член Комісії НПУ з міжнародного співробітництва, голова відділення НПУ в Чернігівській області.

На запрошення президента МСЛН Крістіни Армельї та президента Федеральної нотаріальної палати Йєнса Борманна, 27 травня Володимир Марченко виступив із промовою на сесії Генеральної ради МСЛН перед іноземними колегами – представниками 91 країни світу.

Президент НПУ розповів про поточну ситуацію в нотаріаті України та закликав нотаріальну спільноту допомогти українським нотаріусам в подоланні наслідків війни.

Рада нотаріатів Європейського союзу та Федеральна нотаріальна палата Німеччини домовилися відпрацювати механізми зі збору коштів у створений НПУ Благодійний фонд «Порятунок нотаріусів та їх сімей».

ПРОМОВА ПРЕЗИДЕНТА НПУ ВОЛОДИМИРА МАРЧЕНКА

Шановна пані президент, шановні члени Керівної ради і Генеральної ради МСЛН, шановні президенти нотаріатів-членів МСЛН, шановні колеги і друзі!

Я з України. Ці слова тепер часто повторюють українці та горді бути громадянами України.

А ще ми звикли щодня бути вдячними за життя. Щоранку ми говоримо дякую за те, що пережили ніч, за відбій повітряної тривоги, за можливість бачити рідних, працювати, просто жити.

І зараз хочу висловити вдячність керівництву Міжнародного союзу нотаріату, особисто президенту Крістіні Армельї – за можливість виступити перед широкою аудиторією, представниками світового нотаріату, презентувати нотаріат України, Нотаріальну палату України як самоврядну організацію нотаріусів.

Дякую, друзі, за ті слова підтримки і солідарності, які надійшли до НПУ з перших днів війни, розпочатої Росією в Україні.

Дякую МСЛН за те, що оперативно відреагували на заклик Нотаріальної палати України і ще на початку березня ухвалили рішення призупинити здійснення прав нотаріатів Російської Федерації та Білорусі у МСЛН. Але хочу наголосити, що призупинення прав не достатньо – нотаріати цих країн необхідно повністю виключити із такої поважної організації як МСЛН, аби не ганьбити честь нотаріату. Сподіваюся, що таке рішення буде прийнято під час наступної Асамблеї МСЛН. Тим паче, що увесь світ застосовує до Росії санкції, виключає із різноманітних організацій та не бажає мати нічого спільного із агресором.

Дякую президенту Федеральної нотаріальної палати Йєнсу Борманну за гостинне запрошення і організацію виступу від України.

Прошу передати подяку урядам ваших країн – за дієву допомогу Україні у протистоянні агресору, підтримку санкцій, військову допомогу.

Дякую нотаріатам МСЛН, нотаріатам європейських країн, особисто президенту Ради нотаріатів Євросоюзу Джанпаоло Маркосу, які спільно з ЄС вирішують питання надання гуманітарної та юридичної допомоги українським громадянам, в тому числі і нотаріусам.

Ситуація в Україні на сьогодні продовжує бути критичною. Війна триває.

Увесь світ бачить моторошні свідчення злочинів російської армії, яка не хоче зупинятися. Недарма цих нелюдів називають «рашистами», і це нове слово, це найгірша ступінь фашизму, нацизму, цинізму, це справжнє зло.

Щодня є нові жертви серед цивільного населення, щодня Росія атакує нас ракетами, обстрілює «градами», «смерчами», бомбардує з літаків, з повітря та моря, у заблокованих містах мирні люди помирають від голоду, холоду, ран, розстрілів, знущань, зґвалтувань. Рашисти тисячами руйнують житлові будинки, лікарні, школи, соціальну та промислову інфраструктуру, крадуть продовольчі запаси, вивозять зерно, спалюють склади та поля, бажаючи довести Україну до голоду, провокуючи продовольчу кризу в світі.

Буча. Ірпінь. Гостомель. Бородянка. Маріуполь. Чернігів. Харків.
Ви знаєте ці міста як свідчення геноциду, що вчиняє Росія в Україні.
І ще багато населених пунктів вже практично стерто з лиця землі.

Насилля, грабунок, вбивства, катування. Вщент зруйновані, спалені будівлі. Масові вбивства. Тіла закатованих людей – у спільних могилах, просто на вулицях. Знущання над людьми – живими та вже померлими, і навіть над тваринами, задля розваги.

Так, звісно, мужня українська армія мужньо тримає оборону, а також звільняє території від російських окупантів. Військо України – армія супергероїв!

Азовсталь – це слово тепер стало символом сили, незламності, мужності, патріотизму. Саме на території цього колись процвітаючого заводу, на березі Азовського моря, в Маріуполі, наші українські воїни в нелюдських умовах, під постійним бомбардуванням героїчно тримали оборону.

Справжніми маленькими героями є і діти, які пережили жахи війни у Маріуполі. Реальна історія: братики-біженці після втечі з Маріуполя, коли пили воду зі стаканчика, після кількох ковтків питали, чи можна випити всю. А коли їх запитали про рідне місто, старшенький відповів: «Міста немає», а молодший братик із добротою запросив: «Ви приїжджайте – море залишилося!»…

Але залишилося там не лише море, а й море трупів – людей, вбитих росіянами, які лежать у підвалах зруйнованих будинків, які поховані неглибоко під землею у дворах, на дитячих майданчиках. Трупна отрута, бактерії та збудники інфекційних хвороб потрапляють у водогін. Російські загарбники перетворили місто на сміттєзбірник, оскільки побутове сміття не вивозиться. Зараз Маріуполю загрожує жахлива екологічна катастрофа. Також через розірвані ракети та авіабомби, ґрунти й підземні води в місті забруднені хімічними речовинами та важкими металами. Це загрожує масовими отруєнням та епідемією інфекційних хвороб для маріупольців, а наслідки для довкілля будуть проявлятися роками не лише в Україні, а й за її межами. Ці факти порушень росією-окупантом прав людини в Україні повинна врахувати Комісія ОНН при розслідуванні.

Ми віримо в перемогу світла над темрявою, добра над злом.

Нотаріат України продовжує працювати і під час війни, адже це необхідно людям та державі.

На жаль, війна призупинила реформу нотаріату України, яка вже успішно запроваджувалася.

В лютому 2022 року Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення регулювання нотаріальної діяльності». Законопроектом передбачається здійснити перехід до єдиного нотаріату, розширити перелік повноважень нотаріусів (зокрема, щодо реєстрації шлюбів та їх розірвання; забезпечення доказів; встановлення фактів, що мають юридичне значення; запровадження єдиного циклу нотаріального посвідчення та реєстрації відчуження корпоративних прав); планується запровадити електронну систему нотаріату; забезпечити доступність вчинення нотаріальних дій у кожному нотаріальному окрузі; передати низку повноважень у сфері нотаріату від центрального органу виконавчої влади до органу професійного самоврядування нотаріусів.

Ми активно готувалися до прийняття цього Закону та реалізації реформи.

Напередодні також було прийнято Закон про медіацію, який надав нотаріусам право бути медіаторами.

Нотаріальна палата України придбала приміщення у новобудові, будівництво якої вже йшло до фіналу, планували ремонт та переїзд.

Нотаріат України активно розвивався, нотаріальна спільнота міцніла, було безліч планів та потужні перспективи.

Однак, 24 лютого розпочався збройний напад Росії на Україну.

Українські нотаріуси змушені були пристосуватися до нових умов роботи з урахуванням воєнного стану.

28 лютого 2022 року Кабінет міністрів України видав постанову «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану», до якої в подальшому вносилися необхідні зміни та доповнення.

Наразі нотаріальні дії на території України в умовах воєнного стану здійснюються з урахуванням таких особливостей:

1.Посвідчення заповітів та довіреностей здійснюється без обов’язкового використання спеціальних бланків нотаріальних документів.

2.Засвідчення справжності підписів на будь яких документах, в тому числі підпису на заяві про надання дозволу на виїзд дитини за кордон строком до трьох місяців, здійснюється без використання спеціальних бланків нотаріальних документів.

3.На час дії воєнного стану зупиняється перебіг строку для прийняття спадщини. Свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

4.У вчиненні нотаріальних дій відмовляється, або ж зупиняються незавершені нотаріальні дії, до прийняття та набрання чинності Законом України щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором, у разі звернення:

– громадянина Російської Федерації (крім тих, які проживають на території України на законних підставах);

– юридичної особи, створеної та зареєстрованої відповідно до законодавства Російської Федерації.

5.Забороняється вчинення виконавчих написів за кредитними договорами, які не є нотаріально посвідченими.

6.Встановлено спеціальний принцип територіальної прив’язки у разі нотаріального посвідчення договорів щодо відчуження нерухомого майна, іпотеки, довірчої власності на нерухоме майно.

7.Нотаріальне посвідчення договорів щодо відчуження, поділу (виділу) нерухомого майна, спадкових договорів та інших визначених законом договорів, довіреностей та окремих нотаріальних документів, здійснюється виключно нотаріусами, включеними до переліку нотаріусів, затвердженого Міністерством юстиції. Визначено критерії, за якими нотаріус може бути включений до такого переліку.

8.Забороняється вчинення нотаріальних дій щодо цінного майна нотаріусами, робоче місце (контора) яких розташовано в межах визначених Міністерством юстиції адміністративно-територіальних одиниць, де припиняється доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів.

Станом на початок травня 2022 року із загальної кількості 6600 нотаріусів в Україні нотаріальні дії вчиняють орієнтовно лише 2500 нотаріусів. Наразі точне число діючих нотаріусів встановити важко через постійну зміну оперативної обстановки щодо бойових дій, масове переміщення населення у більш безпечні регіони України, а також за межі України.

Розмір збитків, завданих Україні, важко оцінити, оскільки кожного дня знищуються важливі об’єкти інфраструктури та промислові підприємства, житлові будинки, школи, медичні заклади по всій території країни, пошкоджено системи життєзабезпечення – відсутнє водопостачання, світло та газ, внаслідок чого населення зазнає гуманітарної катастрофи.

Будинки та офіси багатьох нотаріусів фізично знищені.

Зауважу, що 80% українських нотаріусів – це жінки.

А отже, багато жінок-нотаріусів та їхні діти змушені ставати біженцями, як в Україні, так і за кордон.

І попри все, наші нотаріуси та Нотаріальна палата України продовжують працювати.

Наприклад, в Харкові – одному із міст, яке піддалося найжорсткішим обстрілам, у найнебезпечнішому районі Салтівка, куди навіть волонтери боялися добиратися, нотаріуси-жінки їздили на виклики у бронежилетах. Уявляєте, який це ризик? Такий же величезний, як любов українського нотаріуса до своєї професії.

На даний час проводиться так звана «інвентаризація» – підтвердження працюючих контор та нотаріусів, яким надано право працювати з державними реєстрами, у тому числі з реєстром нерухомості.

НПУ створила «гарячу лінію» для консультування нотаріусів та реєстр нотаріусів, які працюють під час війни.

З метою надання першочергової допомоги нотаріусам, які постраждали матеріально та фізично внаслідок бойових дій, Нотаріальна палата веде реєстр цих осіб, фіксує відповідні факти. На даний час ми отримали близько тисячі таких звернень.

Отже, нотаріуси України потребують фінансової допомоги.

Тому ми створили Благодійний фонд «Порятунок нотаріусів та їхніх сімей» – для збору добровільних пожертв від колег із усього світу, для подальшої адресної фінансової допомоги постраждалим українським нотаріусам.

У цьому контексті ми щиро вдячні президенту МСЛН за створення Фонду солідарності на гуманітарні цілі та реконструкцію нотаріату України.

Ми також дякуємо Раді нотаріатів Європейського Союзу, усім президентам нотаріальних палат, які відгукнулись на наше звернення по допомогу і проявили небайдужість до долі українських нотаріусів.

Військові дії з кожним днем наносять величезних збитків економіці України, знищуються не тільки великі підприємства, а й малий та середній бізнес. А ми всі знаємо, наскільки робота нотаріуса залежить від економічного розвитку країни. 

Вільна професія нотаріуса не передбачає фінансування з боку держави, а війна, від якої потерпає все більше і більше регіонів України, не дозволяє здійснювати нотаріальну діяльність.

Внаслідок цього нотаріуси-біженці та нотаріуси-переселенці фактично залишаються без засобів існування.

На цьому фоні дуже важливе значення має фінансова підтримка українських нотаріусів як членів всесвітнього нотаріату континентального права.

Допоможіть нам зберегти професію нотаріуса в Україні!

Будемо щиро вдячні за фінансову допомогу та перерахування коштів на рахунок Благодійного фонду НПУ «Порятунок нотаріусів та їх сімей».

Використання коштів Фонду відбуватиметься за певними напрямками:

– відбудова, ремонт робочих місць, житла нотаріусів;
– відновлення здоров’я нотаріуса та членів їх сімей;
– матеріально-технічна допомога у забезпеченні робочого місця (банально потрібна офісна техніка, програмні продукти, меблі, сейф тощо);
– соціальна підтримка щодо сплати оренди за офісне приміщення й житло, комунальних послуг тощо.

Фінансові можливості Нотаріальної палати України зараз вкрай обмежені, а завдань стоїть надзвичайно багато.

Зокрема, у власності НПУ є не так давно придбане, але ще не добудоване приміщення для майбутнього Центрального офісу НПУ. Здача будинку планувалась на травень 2022 року, у планах було розпочати ремонт, паралельно запроваджуючи реформу нотаріату. Адже окреме власне приміщення потрібно для реалізації нового Закону – зокрема, там повинні розміщувати сервери для впровадження Електронного нотаріату, та відповідний персонал. Але у зв’язку з війною НПУ продовжує орендувати приміщення для офісу.

Ще раз зверну увагу, що із 6600 нотаріусів працює приблизно 2500, а отже більш ніж вдвічі зменшується надходження членських внесків. При цьому, нотаріальні дії фактично відсутні. Економіка України «лежить» і далі буде лише гірше.

Ми віримо, що наші проблеми – вам не чужі.

Чужої війни не буває.

Зараз Україна це щит для Європи та усього світу. Ми гідно виконуємо цю місію, але потребуємо допомоги.

Нотаріальна палата України звертається до вас із проханням допомоги нашій багатостраждальній країні та народу.

Поважна юридична, нотаріальна спільнота має особливу вагу в кожній країні,  до вашої думки дослухаються. Будь ласка, не припиняйте впливати на ваші уряди, з усіх можливих майданчиків говоріть про допомогу Україні та введення ефективних санкцій проти Росії.

За час війни цивілізований світ вже продемонстрував надзвичайну силу єдності.

Я особисто вірю в єдність нотаріату. Я бачу у ваших очах розуміння та сподіваюся на допомогу.

Реквізити Благодійного фонду НПУ є у представників МСЛН та Ради нотаріатів ЄС, а також на сайті https://help.npu.ua/

Слава нотаріату! Слава Україні!

 

Переглядів:
стрічка новин