Резолюція Генеральної асамблеї Ради нотаріатів Європейського Союзу
Новини палати Новини міжнародного нотаріату

Брюссель, 1 березня 2022 року

Президенти 22 європейських нотаріатів 1 березня 2022 року зібралися на позачергове засіданні за участі президента Нотаріальної палати України.

Від імені 45 000 європейських нотаріусів, яких вони представляють, ухвалили таку резолюцію:

«Нотаріуси Європи, як гаранти соціального миру та поваги до прав людини, життя, свободи, демократії та верховенства права у відносинах між окремими особами та народами, рішуче засуджують агресію Російської Федерації, за співучасті Білорусі проти свого сусіда, України, незалежної та суверенної держави, визнаної міжнародним співтовариством.

Нотаріуси Європи засуджують будь-яке порушення міжнародного права та будь-які спроби замінити закон силою.

Ця агресія, що здійснюється на очах усієї Європи невиправданим і несвідомим шляхом, веде до загибелі та страждань невинних мирних жителів, а також до руйнування та зубожіння всього українського суспільства.

Функціонування українських державних і соціальних інституцій, завданням яких є служіння своїм громадянам, знаходиться під серйозною загрозою. Українські нотаріуси, як і всі інші громадяни України, є безвинною мішенню цієї агресії і борються за своє життя та життя своїх дітей.

Нотаріуси Європи висловлюють глибоку солідарність у ці драматичні часи зі своїми українськими колегами та їхніми близькими і, перед обличчям жахів війни, страждають разом із ними та українським народом. Нотаріуси Європи вже мобілізувалися на національному рівні для забезпечення обладнання, підтримки та гуманітарної допомоги українцям. На рівні РНЄС створена також координаційна структура.

Нотаріуси Європи рішуче підтримують безпрецедентну європейську та міжнародну реакцію, зокрема через застосування у своїй діяльності санкцій, ухвалених Європейським Союзом, які забезпечать покарання за свої дії винних у цьому конфлікті.

Нотаріуси Європи схиляються перед прихильністю до європейських цінностей та ідеалів народу України, підтвердженою найвищою жертвою – життям.

Коли чоловіки і жінки віддають своє життя за Європу так само, як і за свою країну, це означає, що Європа безповоротно виконала свою основоположну місію: запропонувати громадянам зразок життя, миру, свободи, гідності, єдності та процвітання.

Ми глибоко вражені волею та силою українського народу боротися за ці ідеали.

У зв’язку з вищевикладеним, на прохання українських нотаріусів, висловлене під час нашої зустрічі 1 березня Президентом Володимиром Марченком, ризикуючи життям з міста Харкова, яке зараз бомбардується, а також на офіційне прохання нотаріатів-членів країн Балтії, одноголосно підтриману учасниками засідання,

Рада нотаріатів Європейського Союзу вирішує визнати статус члена-спостерігача Нотаріальної палати вільної України та вітає його в європейській родині нотаріусів.

Ця резолюція доведена до Української палати, європейських інституцій та ЗМІ.»

Довідково
Рада нотаріатів Європейського Союзу (РНЄС) є офіційним і представницьким органом нотаріальної професії при європейських установах. Вона об’єднує нотаріати 22 держав-членів, знайомих з цією установою: Німеччини, Австрії, Бельгії, Болгарії, Хорватії, Іспанії, Естонії, Франції, Греції, Угорщини, Італії, Латвії, Литви, Люксембургу, Мальти, Нідерландів, Польщі, Португалії. , Чехії, Румунії, Словаччини та Словенії. Членами- спостерігачами є нотаріати Північної Македонії, Чорногорії, Сербії та Туреччини. РНЄС представляє понад 45 000 нотаріусів і 200 000 співробітників.

 

Переглядів:
стрічка новин