Новини палати

Постановою Кабінету Міністрів України від 19 квітня 2022 року № 480 (опубліковано 27 квітня 2022 року) викладено у новій редакції постанову Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 року № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (далі – постанова).

Згідно пп. 8 п.1 постанови нотаріальне посвідчення договорів щодо відчуження, поділу (виділу) нерухомого майна, спадкових договорів, договорів іпотеки, про заміну кредитора (відступлення прав вимоги) за кредитним договором та/або договором іпотеки, задоволення вимог іпотекодержателя, встановлення довірчої власності на нерухоме майно, визначення розміру часток у праві спільної власності, договорів поділу спільного майна подружжя (виділу з нього), позички, найму (оренди), лізингу будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) на строк не менш як три роки, відчуження цінних паперів, корпоративних прав, у тому числі договорів про внесення змін до таких договорів або їх розірвання (припинення), довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, управління і розпорядження цінними паперами, корпоративними правами, на право доступу до індивідуального банківського сейфа, засвідчення справжності підпису на актах приймання-передачі частки (частини частки) у статутному (складеному) капіталі (статутному фонді) юридичної особи, а також видача свідоцтв про право власності на частку в спільному майні подружжя (колишнього з подружжя) на підставі їх спільної заяви, свідоцтв про придбання майна з прилюдних торгів (електронних аукціонів), у тому числі тих, які не відбулися, здійснюється виключно нотаріусами, включеними до затвердженого Міністерством юстиції переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна (далі – перелік).

Для включення до переліку нотаріус, який відповідає критеріям, визначеним підпунктом 9 пункту 1 постанови, подає (надсилає) до відділення Нотаріальної палати України (для приватних нотаріусів) та територіального органу Міністерства юстиції заяву про включення до переліку (далі – заява) у паперовій або електронній (з накладеним кваліфікованим електронним підписом нотаріуса) формі, в якій підтверджує таку відповідність.

Подання нотаріусом заяви, що містить недостовірну інформацію, є грубим порушенням правил професійної етики. Протягом 2-х робочих днів з дня отримання заяви приватного нотаріуса відділення Нотаріальної палати України повідомляє відповідному територіальному органу Міністерства юстиції щодо фактичного провадження приватної нотаріальної діяльності таким нотаріусом на його робочому місці.

Враховуючи вищевикладені норми законодавства, в тому числі встановлений підпунктом 11 пункту 1 постанови обов’язок  відділення Нотаріальної палати України повідомити відповідному територіальному органу Міністерства юстиції щодо фактичного провадження приватної нотаріальної діяльності таким нотаріусом на його робочому місці, Радою Нотаріальної палати України встановлено наступний алгоритм дій.

АЛГОРИТМ ДІЙ НОТАРІУСА

1. Подання нотаріусом заяви про включення до переліку голові відповідного відділення Нотаріальної палати України або визначеним відділенням відповідальним особам – нотаріусам відповідного відділення.

Форма та спосіб подання заяви:

– шляхом особистої подачі заяви (зразок заяви завантажити за посиланням  https://npu.ua/wp-content/uploads/2022/04/p-zayava.docx ) про включення до переліку у письмовій формі, що скріплена підписом та печаткою приватного нотаріуса;

– шляхом надсилання заяви (зразок заяви завантажити за посиланням  https://npu.ua/wp-content/uploads/2022/04/e-zayava.docx ) про включення до переліку в електронній (з накладеним кваліфікованим електронним підписом нотаріуса) формі з долученням до електронного листа фото (у форматі jpeg) нотаріуса на фоні інформаційної вивіски біля  входу  у приміщення,  що  ідентифікує  робоче   місце   (контору)   приватного нотаріуса, або фото (у форматі jpeg) нотаріуса в приміщенні,  в якому розміщене робоче місце нотаріуса, з реєстром для реєстрації нотаріальних дій на 2022 рік, відкритим на сторінці, де заповнюється номер справи згідно номенклатури (додаток 23 Правил ведення нотаріального діловодства) для підтвердження фактичного здійснення приватної нотаріальної діяльності таким нотаріусом на його робочому місці. Заява, підписана КЕП нотаріуса, та відповіде фото надсилаються на відповідну електронну пошту, вказану відділенням НПУ.
Заява в електронній формі створюється шляхом роздруковування в паперовій формі заяви її підписанням нотаріусом, проставлянням печатки, сканування та накладання кваліфікованого електронного підпису нотаріуса.
 
2. Відділення НПУ протягом 2-х робочих днів з дня отримання заяви направляє відповідне повідомлення (зразок за посиланням https://npu.ua/wp-content/uploads/2022/04/povid.docx  ) до територіального органу Міністерства юстиції України щодо фактичного провадження приватної нотаріальної діяльності таким нотаріусом на його робочому місці.

Звертаємо увагу, що оперативніше відділення НПУ зможуть опрацьовувати заяви, подані нотаріусами особисто в паперовій формі.

Переглядів:
стрічка новин