Новини палати

2, 5, 9 листопада 2021 року відбувся тренінг для нотаріусів на тему «Земля: захист права власності та протидія рейдерству», організований Нотаріальною палатою України та Всеукраїнською асоціацією громад за сприяння Програми USAID «АГРО» в межах проекту з підтримки діяльності Громадської антирейдерської платформи. Модерувала захід віце-президент Нотаріальної палати України Інна Бернацька.

У перший день тренінгу, 2 листопада, до учасників із вітальними словами звернулися представники організаторів.

Міністр аграрної політики і продовольства України Роман Лещенко зазначив, що завдяки земельній реформі українці повертають собі право розпоряджатися своєю власністю – землею. Тому важливо, щоб у рейдерів та шахраїв не було можливостей спекулювати на земельній реформі.

Міністр подякував нотаріусам та зауважив: «Саме завдячуючи вам, від старту ринку землі ми забезпечили стабільний розвиток. Ви справжні герої! Я як Міністр аграрної політики хочу засвідчити вам свою повагу, адже ви своєю фаховою роботою гарантувати безпечні умови старту нашої земельної реформи. Крок за кроком ми спільно будемо вдосконалювати процедури. Ми вас чуємо. Ми постійно на зв’язку з Нотаріальною палатою, ми постійно взаємодіємо з Міністерством юстиції, бо наші цінності з вами однакові: безпека транзакцій, якісне законодавство, дотримання всіх процедур. Ми з вами партнери та союзники. Ми з вами єдина команда, яка рухається в великій історичній реформі».

Виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад Іван Слободяник також закликав нотаріусів до спільної продуктивної роботи: «Дякую Нотаріальній палаті України, яка стала активним учасником Антирейдерської платформи, за активну позицію у непростій просвітницькій діяльності щодо протидії рейдерству. Саме нотаріуси є тією первинною юридичною ланкою, через яку відбувають угоди з купівлі-продажу землі, тому саме нотаріуси можуть побачити недосконалості законодавства. Давайте вдосконалювати його разом».

«Ринок землі відкрито досить виважено, поступово вирішуються проблемні питання. Однак полювання на землю з метою незаконного її здобуття у власність – буде, – зауважив Володимир Марченко, президент Нотаріальної палати України. – І саме тут мають спрацювати відповідальне відношення власника до своєї власності, а також нотаріальні процедури».

Директор Офісу протидії рейдерству Віктор Дубовик також привітав учасників тренінгу та зазначив, що «законодавча конструкція, яка була побудована зокрема і за участі нотаріусів, щодо відчуження земель сільськогосподарського призначення, проходить абсолютно нормально».

«Давайте об’єднаємось проти рейдерства і корупції заради процвітання України!» – закликав Сергій Кубах, керівник напряму земельної реформи Програми USAID «АГРО».

Віце-президент НПУ Інна Бернацька розповіла про участь Нотаріальної палати України в Громадській антирейдерській платформі, адже «всі здібності та інструменти нотаріату мають стати на захисті права власності», та зауважила, що нотаріуси давно працюють із землею, але із відкриттям ринку додалася специфіка – робота із землями сільськогосподарського призначення.

Інна Бернацька виступила із доповіддю на тему «Процедурні особливості укладення та посвідчення договорів з земельними ділянками сільськогосподарського призначення в умовах відкриття ринку землі».

Заступник голови Держгеокадастру України Анатолій Мірошниченко виступив на тему «Робота Державного земельного кадастру для виконання завдань ринку земель сільськогосподарського призначення. Підключення, моніторинг, покращення точності пошуків (консолідації) та отримання витягів онлайн. Перспективи конфіскації як інструменту контролю».

5 листопада Інна Бернацька розповіла про правові та практичні аспекти перевірки концентрації земель набувача земель сільськогосподарського призначення та акцентувала на правильному читанні відомостей реєстрів.

Практичні приклади реалізації дотримання переважного права на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення навела у своїй доповіді Тетяна Кучеренко, заступник голови Комісії з аналітично методичного забезпечення НПУ.

9 листопада про особливості укладання договорів із земельними ділянками, права на які були предметом земельного аукціону, розповів Владислав Уривський, проектний менеджер «Прозорро.Продажі».

На тему «Земельне та цивільне законодавство при укладання договорів із земельними ділянками: особливості практики застосування» виступив Олександр Поліводський, адвокат, к.ю.н., голова Комітету НААУ із земельного права.

Суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Василь Крат проаналізував судову практику ВС щодо визнання недійсними правочинів із земельними ділянками.

Підвищуйте професійний рівень на edu.npu.ua!

Переглядів:
стрічка новин