Новини палати Новини відділень

15 січня 2024 року в Києві відбулася дискусія на тему «Гарантії нотаріальної діяльності в розрізі завдання кримінального провадження», організована відділенням НПУ у м. Києві.

У заході взяли участь президент НПУ Володимир Марченко, Перший віце-президент НПУ Олена Кирилюк, віце-президент НПУ Інна Бернацька, члени Ради НПУ, нотаріуси, адвокати, судді різних інстанцій, адвокати, представники правоохоронних органів, Мін’юсту.

Основний нормативний орієнтир в Україні для кожної людини, кожної професії, а особливо юристів – це, звісно, Конституція України, а також закони. Це система координат, яка повинна бути непорушною, але чомусь на практиці виходить інакше. Закон України «Про нотаріат» – не якісь «внутрішні правила» для нотаріусів («це лише ваш закон» – часто кажуть представники певних правоохоронних органів). Це Закон України, тобто його належить виконувати усім в нашій державі. Так само, як і КПК та інші кодекси й закони.

Це було однією із базових тез, які висловив президент НПУ Володимир Марченко під час свого виступу.

Нотаріальна палата України давно і систематично веде роботу для забезпечення захисту нотаріусів, розробляє методичні матеріали (зокрема, «Доступ до нотаріальних документів, проведення обшуку»), проводить семінари (наприклад, семінари за участі адвокатів в Києві, Львові, Харкові, Дніпрі, Одесі, Сумах; онлайн-семінар щодо захисту нотдіяльності).

НПУ зверталася до правоохоронних та судових органів щодо втручання правоохоронців у нотаріальну діяльність, що призводить до порушення професійних прав нотаріусів та розголошення нотаріальної таємниці.

Також при НПУ працює Експертна комісія, яка займається захистом професійних прав нотаріусів. НПУ постійно перебуває на зв’язку із тими нотаріусами, які звернулися за допомогою, але не про все ми можемо розповідати – тому що більшість нотаріусів не хоче розголосу. А ситуація, яка трапилася нещодавно у колеги з Києва, на жаль, є непоодинокою.

Ще одна больова точка – відсутність реальної відповідальності правоохоронців за ці порушення. І це при тому, що у нотаріуса відповідальність є як теоретична й практична, так і особиста моральна. Наприклад, незважаючи на те, що архів це власність держави, а не безпосередньо нотаріуса, нотаріуси під час бойових дій самотужки піклувалися про збереження архівів, Реєстрів, бланків, печаток – не для себе, а заради захисту інтересів громадян, держави.

На жаль, останнім часом ситуація загострюється загалом в країні, незаконні обшуки проводяться і в інших юридичних професіях (адвокати, судді).

Тому НПУ дякує голові відділення НПУ в м. Києві Наталії Козаєвій, правлінню відділення за підтримку цієї актуальної теми і організацію заходів, допомогу нотаріусам. Дякую усім спікерам, учасникам дискусії.

НПУ готова на подальшу співпрацю, проводити спільні заходи з усіма дотичними юридичними професіями, науковцями, представниками законодавчої, виконавчої та судової влади, для пошуку й налагодження порозуміння, аби мінімізувати порушення Конституції й законів.

Також хотілося б, щоб нотаріат не робили причетним до проблеми підробних документів, адже у більшості випадків нотаріус не може встановити підроблення, інколи навіть профільні експерти з цим справляються не з першого разу.

Щодо адмінпослуг та доступів до реєстрів – бажано, що якомога більше було у нотаріусів безкоштовних можливостей і доступів, аби в громадян не складалося враження, що саме нотаріуси беруть якісь непомірні суми.

Під час розробки змін до Закону «Про нотаріат» виникло розуміння необхідності виокремлення блоку змін до кримінального законодавства, задля забезпечення гарантій нотаріальної діяльності, з метою захисту прав фізичних та юридичних осіб.

Дякуємо народному депутату України Ігорю Фрісу, головному провіднику нотаріату у Верховній Раді, який розуміє усі проблеми та потреби нотаріальної спільноти (як відомо, колишніх нотаріусів не буває), за постійну підтримку та боротьбу за верховенство права.

Головне для будь-якої професії – довіра держави та суспільства. Нотаріат має цю велику довіру, стояв та стоїть на захисті права приватної власності!

Переглядів:
стрічка новин