Новини палати

Останнім часом увагу Нотаріальної палати України привертають факти розширеного використання правоохоронними органами своїх функцій, які в окремих випадках стоять на межі втручання в нотаріальну діяльність, що є прямим порушенням статтей 8 та 8-1 Закону України «Про нотаріат».

Зокрема, НПУ отримує звернення нотаріусів з інформацією про порушення порядку проведення обшуку, що призводить до розголошення нотаріальної таємниці та порушення професійних прав нотаріусів.

Одним із таких випадків, які свідчать про наявність порушення кримінально-процесуальних норм з боку правоохоронних органів та втручання у гарантії нотаріальної діяльності, є проведення обшуків у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Шемлій Т.В.

Зокрема, відбулось брутальне втручання шляхом несанкціонованого вилучення документів, без належного процесуального оформлення та виготовлення копій документів. До теперішнього часу нотаріус не може віднайти деякі документи з нотаріального архіву, які містились в заздалегідь прошитих справах, які під час проведення обшуку були розірвані працівниками правоохоронних органів.

Детально про порушення НПУ вказала в листі до Генерального прокурора України: https://npu.ua/wp-content/uploads/2024/01/gp.pdf

Окремо варто зауважити, що усі вказані порушення вимог законодавства працівники правоохоронного органу здійснили при проведенні дізнання за скоєння кримінального проступку, тобто діяння яке не несе великої суспільної небезпеки. Дії правоохоронців, під час яких вони явно порушують вимоги законодавства, у тому числі і Закону України «Про нотаріат», призводять до справедливого обурення нотаріальної спільноти та викликають негативний суспільний резонанс.

З огляду на викладене, є достатньо підстав стверджувати, що представники ВД Голосіївського УП ГУ НП в місті Києві, які проводили обшуки у приміщенні офісу приватного нотаріуса Шемлій Т.В. та її помешканні, діяли всупереч нормам, визначеним чинним кримінальним процесуальним законодавством.

При проведенні обшуків працівниками правоохоронного органу були вчинені дії, які виходять за межі наданих їм повноважень. Такі дії суперечать положенням статей 168 та 236 КПК України, а також статей 8 та 8-1 Закону України «Про нотаріат», призвели до порушення нотаріальної таємниці, несанкціонованого вилучення речей приватного нотаріуса, та унеможливили здійснення нотаріусом своєї професійної діяльності. За наслідками проведених обшуків нотаріусу Шемлій Т.В. було завдано істотної матеріальної та моральної шкоди.

Тому НПУ звернулася до Генерального прокурора з проханням сприяти невідкладному поверненню приватному нотаріусу Шемлій Т.В. незаконно вилучених речей і документів, забезпечення відшкодування заподіяної шкоди, а також з’ясуванню наявності у діях представників правоохоронних органів фактів порушення положень чинного законодавства, та у разі їх встановлення, – притягнення винних осіб до відповідальності.

Переглядів:
стрічка новин