Новини відділень

Нотаріуси відділення НПУ в Харківській області взяли участь у обговоренні Положень нової редакції Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації та інших актуальних змін законодавства.

Семінар на дану тематику, організований ГО «Східінвентаризація», відбувся 5 лютого у Харкові. В заході брали участь технічні інвентаризатори Харківської, Донецької, Луганської, Сумської, Полтавської, Запорізької та інших областей,  представники ГТУЮ, ДАБІ та АМКУ в Харківській області, державні реєстратори.

Головну увагу було приділено Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна, що набрала чинності 15.01.2019. Присутнім було повідомлено, що в найближчий час будуть надані офіційні роз’яснення щодо порядку взаємодії інвентаризаторів та зберігачів тощо, а восени планується внести зміни з метою усунути прогалини, що будуть виявлені за перші місяці роботи.

Щодо обов’язкової наявності інвентаризаційного номера на технічних паспортах було звернено увагу, що більшість об’єктів нерухомості наразі вже мають інвентаризаційні номери, певні складнощі існують для новоствореного нерухомого майна, запропоновано варіанти вирішення у перехідний період до моменту створення та початку роботи зберігачів.

Обговорювалися також нові форми технічних паспортів, примітки до них, та обов’язковість зазначення всіх затверджених граф нових техпаспортів. Зазначено, що за наявності змін у складі, плануванні та технічному стані об’єкта виготовляється новий технічний паспорт.

Варто зауважити, що з 15.01.2019 в технічних паспортах буде відсутня відмітка про наявність самочинного будівництва, але зазначено про можливість (право) проставлення відміток про ненадання дозвільних документів, додавання іншої необхідної інформації до даних технічних паспортів. Приклад відмітки: «Частина балкону № ІІ, площею 3,8 кв.м реконструйовано. Дозвільних документів не надано».

У зв’язку із зміною порядку (в тому числі в обрахунку загальної та житлової площі, літерації) та коефіцієнтів при підрахунку площ, можливі певні розходження у літерації та площах об’єктів нерухомості, відповідно рекомендовано надавати для нотаріусів та державних реєстраторів відповідні пояснювальні документи з посиланням на відповідний наказ/постанову (інформаційні довідки, відповіді на запит, інше).

Також під час семінару обговорили особливості визначення поняття «технічний паспорт», «замовник технічної інвентаризації» та інші; різницю оформлення результатів технічної інвентаризації на садові та дачні будинки тощо.

Щодо питання поділу/виділу об’єктів визначено наступний алгоритм поділу 1) висновок інвентаризатора про можливість поділу та старий технічний паспорт; 2) договір про поділ (нотаріус); 3) присвоєння адреси; 4) нові технічні паспорти; 5) реєстрація права.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Переглядів:
стрічка новин