Новини палати

Держгеокадастр розглянув звернення Нотаріальної палати України щодо припинення програмного доступу приватних нотаріусів до ДЗК та повідомив наступне.

ДП «Центр державного земельного кадастру» здійснено заходи стосовно обмеження функціональної можливості щодо формування та надання нотаріусами за допомогою програмного забезпечення ДЗК витягів про земельні ділянки під час вчинення нотаріальних дій та забезпечено доступ до відомостей ДЗК нотаріусам, які були підключені до нього відповідно до вимог Порядку, затвердженого постановою Кабміну від 24.06.2015 № 457, – в автоматизованому порядку без подання відповідних заяв.

Тобто нотаріуси, які мали доступ до ДЗК відповідно до Порядку, мають змогу здійснювати перегляд відомостей про земельну ділянку шляхом зазначення її кадастрового номера.

А нотаріуси, які не були підключені до ДЗК відповідно до Порядку, мають змогу отримати доступ до ДЗК з заявою про надання доступу за формою згідно із додатком 54 Порядку ведення ДЗК (постанова Кабміну від 17.10.2012 № 1051).

Зі свого боку, Центр ДЗК повідомив, що здійснив певні заходи в програмному забезпеченні ДЗК з метою виконання постанови Кабміну від 09.10.2020 № 948, в результаті нотаріуси, які мали доступ до ДЗК відповідно до Порядку, були перепідключені до ДЗК автоматично, без простою та без переподання заяв.

Тому Центр ДЗК запевняє, що не припиняв виконання зобов’язань за договорами про надання послуг щодо доступу до ДЗК, доступ нотаріусам надавався з урахування норм чинного законодавства.

Наразі Центром ДЗК в індивідуальному порядку вирішується питання щодо відшкодування невикористаної частини коштів приватним нотаріусам, які звернулися з офіційними листами до Центру ДЗК стосовно повернення оплати послуг.

НПУ тримає дане питання на контролі.

Переглядів:
стрічка новин