Новини палати

20 жовтня 2020 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 09 жовтня 2020 року № 948 «Про затвердження Порядку проведення інвентаризації документації із землеустрою, внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України», якою було скасовано дію постанови Кабінету Міністрів України від 24 червня 2015 року № 457 «Деякі питання надання нотаріусам доступу до Державного земельного кадастру».

У пункті 4 постанови № 948 вказано: «Державній службі з питань геодезії, картографії та кадастру забезпечити надання доступу до відомостей Державного земельного кадастру нотаріусам, які мали такий доступ відповідно до вимог Порядку забезпечення доступу нотаріусів до Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2015 року № 457, в автоматизованому порядку без подання відповідних заяв».

Попри те, ДП «Центр Державного земельного кадастру» в односторонньому порядку припинило виконання зобов’язань за договорами про надання послуг з підключення, технічного і технологічного супроводження доступу до відомостей Державного земельного кадастру, укладеним між приватними нотаріусами та вказаним ДП як адміністратором ДЗК.

Нотаріальна палата України повідомляє про масові звернення від приватних нотаріусів про припинення програмного доступу нотаріусів до ДЗК.

Автоматичне підключення таких нотаріусів до ДЗК станом на 09 грудня 2020 року не забезпечено, жодної інформації щодо такого підключення отримано не було.

Важливо зауважити, що нотаріуси, укладаючи відповідні договори з ДП «Центр Державного земельного кадастру», здійснили попередню оплату таких послуг, яка не була повернута їм пропорційно до ненаданих послуг.

Також зазначаємо, що відповідно до статті 46-1 Закону України «Про нотаріат» нотаріуси використовують відомості ДЗК при вчиненні нотаріальних дій.

Відсутність доступу нотаріусів до ДЗК унеможливлює оформлення спадщини, договорів з нерухомістю та завдає значних матеріальних і моральних збитків як нотаріусам, так і громадянам та бізнесу, які стали заручниками цієї ситуації.

Зважаючи на таку ситуацію, НПУ звернулась до Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру з проханням забезпечити нотаріусам доступ до відомостей ДЗК.

Також НПУ звернулась до ДП «Центр Державного земельного кадастру» з приводу ситуації, яка склалася у зв’язку із припиненням виконання зобов’язань за договорами.

НПУ просить повідомити, в які терміни буде відновлено такий доступ, та чи відбудеться компенсація грошових коштів, сплачених нотаріусами за послуги, які не були їм надані.

Переглядів:
стрічка новин