Новини палати Новини міжнародного нотаріату

Президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко виступив спікером Міжнародного юридичного форуму Tashkent Law Spring, який вже вдруге проводиться в Узбекистані задля обговорення сучасних тенденцій і вироблення пропозицій щодо подальшого розвитку права.

Основна тема форуму 2021 року – право в період четвертої промислової революції. Організатори зазначили, що наразі необхідно по-новому поглянути на правові інститути і послідовно адаптувати традиційні правові механізми до нових реалій.

Володимир Марченко взяв участь у форумі дистанційно, із доповіддю на тему «Made in Ukraine: особливості запровадження Е-нотаріату в Україні», розповів про запровадження електронної системи нотаріату, перехід до єдиного нотаріату та саморегулювання нотаріальної професії.

Президент НПУ зазначив, що нотаріат – провідний інститут захисту прав, свобод та законних інтересів громадян та бізнесу, а тому потребує належного правового забезпечення. Сфера нотаріату безпосередньо стосується приватної власності, яка є однією з основ економіки, а отже, реформування нотаріату завжди пов’язане з іншими змінами в державі. Одна із концептуальних основ реформ в Україні – цифровізація. Відповідно, і нотаріат рухається в цьому напрямку.

«Запровадження Е-нотаріату та загалом реформа нотаріату – це, передусім, вигода для людей, адже реалізація запланованого дозволить економити час і гроші громадян та бізнесу, забезпечити доступність нотаріальних дій, створити надійний захист прав та законних інтересів, відчутно економити державний бюджет та повністю перейти до стандартів МСЛН», – резюмував Володимир Марченко.

У роботі форуму також беруть участь міністри юстиції Узбекистану і низки інших країн, представники судових і інших державних органів, міжнародних організацій, провідних світових юридичних і консалтингових фірм, адвокати, відомі вчені, фахівці у різних сферах юриспруденції та економіки.

 

 

Переглядів:
стрічка новин