Новини палати

Нотаріальна палата України провела правову експертизу законопроекту № 11416-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», розробила правки та звернулася до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, Голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева та усіх народних депутатів України із закликом  врахувати пропозиції змін до законопроекту.

Законопроект № 11416-д передбачає зміни до статей 172, 173, 174 ПКУ, якими пропонується передбачити необхідність щомісячного подання нотаріусами податкового розрахунку – як податкової звітності щодо посвідчених правочинів та виданих свідоцтв про право на спадщину.

Зауважимо, що це може призвести до виникнення негативної практики неправомірного поширення податковими органами на нотаріусів статусу податкового агента, що спричинить велику кількість судових спорів.

Також зазначаємо, що підвищення ставки військового збору з операцій купівлі-продажу нерухомого та рухомого майна з 1,5% до 5% поглибить тіньовізацію операцій відчуження нерухомого/рухомого майна, а також через неплатоспроможність обумовить ряд малозабезпечених соціальних груп, внутрішньо-переміщених осіб, сільське населення тощо оформляти низку операцій розписками та через суди.

Через тіньовізацію операцій держава не отримає очікуване поповнення бюджетів за рахунок збільшеного військового збору, а втратить ПДФО 5% та ВЗ 1,5%, а також 1% збору на державне пенсійне страхування, які сплачуються на сьогодні.

Звертаємо увагу, що законопроєкт № 11416-д не може бути прийнятий із зворотною дією в часі з 01 жовтня 2024 року, а у разі прийняття та набрання чинності така норма є неконституційною (порушує статтю 58 Конституції України) та не підлягає застосуванню.

За умови прийняття правок, розроблених НПУ, нотаріуси зможуть продовжити щоквартально подавати ДПС необхідну та чітко визначену законом інформацію про посвідчені правочини та видані свідоцтва про право на спадщину.

Переглядів: