Новини палати

Представники Комісії Нотаріальної палати України з аналітично методичного забезпечення нотаріальної діяльності Галина Парусова та Анна Котляр взяли участь у форумі «Реформа містобудування – екватор», що відбувся 20 грудня 2021 року за підтримки Міністерства розвитку громад та територій України, Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

У заході також взяли участь Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, його заступник Наталія Козловська, Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, народний депутат Олена Шуляк, Голова ДІАМ Семен Кривонос, інші урядовці, представники забудовників та девелоперів, професійних об’єднань і організацій.

Очільник Мінрегіону зауважив, що реформа містобудування вже знаходиться на фінішній прямій, в її основі закладено три основні принципи – цифровізація, децентралізація і відповідальність, основний результат – повернення довіри людей до будівельної сфери. В рамках реформи розроблено ключові законопроекти № 5877 та № 5655.

За словами заступника Голови Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олени Шуляк, сьогодні проводиться робота над законопроектом № 5655, яким передбачено можливість отримання забудовниками дозвільних документів автоматично, без корупційних ризиків, якщо всі необхідні документи внесені до реєстрів.

«Ми розуміємо, що дуже багато документів, наприклад, на землю є ще у паперовому вигляді, тому ми до нашої реформи залучили Нотаріальну палату, наших колег – нотаріусів, Міністерство юстиції, і ми дуже щасливі, що вони приєдналися і з нами «на одній хвилі», тому що саме від них буде залежати, наскільки швидко наповнюватимуться реєстри. Тому нотаріуси, державні реєстратори також будуть допомагати наповнювати реєстри, аби у системі все відбувалося виключно в електронному вигляді», – підкреслила Олена Шуляк.

Успішна реалізація даної реформи тісно пов’язана із професійною роботою нотаріусів у сфері нерухомості. НПУ проводить активну роботу щодо підвищення професійного рівня та аналітично-методичного забезпечення діяльності нотаріусів у даному напрямку.

Переглядів:
стрічка новин