Новини палати

Нотаріальна палата України звернулася до Міністерства юстиції України із низкою запитань, які виникли у зв’язку із тестуванням сервісу накладення QR-кодів у складі Єдиної державної електронної системи е-нотаріату (держателем якої визначено Мін’юст).

НПУ просить Мін’юст надати офіційні відповіді щодо таких проблемних питань:

1. Оскільки із запровадженням накладення QR-кодів ускладнюється вчинення нотаріальних дій поза робочим місцем нотаріуса – яким чином можна спланувати вчинення нотаріальної дії на виклику, щоб не вдаватися до додаткового виїзду?

2. Чи передбачено можливість внесення до Е-системи заяви, виданої від імені кількох заявників, та, відповідно, з двома та більше реєстровими номерами?

3. Просимо забезпечити технічну можливість сканування документів багатосторінкових великого об’єму єдиним документом.

4. Просимо надати офіційну відповідь, що на додатки до афідевіту QR-код не накладається.

5. Чи відноситься Е-система до єдиних та державних реєстрів у сфері Мін’юсту? Чи є порушенням нотаріальної таємниці внесення до неї сканованих копій нотаріальних документів та інформації? Яку відповідальність несе держава, Мін’юст, НАІС у разі витоку даних з даної системи у випадку неуспішності експерименту?

6. Просимо надати офіційну  відповідь, що формування нотаріального документа з QR-кодом та завантаження  його електронного проекту до Е-системи є законним до внесення змін в Закон «Про нотаріат», не порушує нотаріальну таємницю. Яким чином буде формуватися збереження та здійснюватися захист е-копій нотаріальних документів до введення в дію Електронного нотаріального архіву?

7. Просимо надати офіційну відповідь про те, що процедура накладення QR-коду не суперечить ст. 52 Закону «Про нотаріат» (запис у реєстрах для реєстрації нотаріальних дій після того, як нотаріус зробить посвідчувальний напис на документі або підпише документ, що ним видається), зокрема про те, що ці дії вважаються виконаними одночасно.

8. Чи може бути підставою для відмови у вчиненні нотаріальної дії письмова заява особи про те, що вона вимагає вчинити дію без накладення QR-коду?

9. Просимо надати офіційну відповідь щодо добровільності участі в тестуванні QR-кодів особи, яка звертається за вчиненням нотаріальної дії, а також що відсутність QR-кодів не впливає на легітимність нотаріального документа, а пред’явлення цифрового зображення нотаріального документа не позбавляє необхідності пред’явити його оригінал.

10. Просимо розглянути пропозицію, щоб нотаріуси мали змогу верифікувати документи без жодного погодження.

11. Як діяти, якщо відсутні відомості про РНОКПП представника?

12. Низка проблемних питань виникає щодо посвідчення довіреностей, заповітів, заяв тощо. Просимо надати обґрунтовану правову позицію щодо наявності правових підстав внесення до Е-системи відомостей про представників, осіб, яким заповідається майно, осіб, про яких є відомості у текстах заяв (осіб, які не мають статусу осіб, щодо яких вчиняється нотаріальна дія). Це є принциповим та терміновим для початку реалізації експерименту.

Вищевказані проблеми виявлені основі питань, що надійшли від нотаріусів України, та необхідні для належної роботи над запровадженням Е-нотаріату.

Детальніше – в листі НПУ: https://npu.ua/wp-content/uploads/2022/11/enot-qr.pdf

Нагадаємо, що раніше НПУ звернулася до Мін’юсту щодо відтермінування запуску сервісу «Накладення QR-кодів на нотаріальні документи» – до стабілізації та відновлення безперебійного електропостачання в Україні. https://npu.ua/news/qr-vidterm/

Переглядів:
стрічка новин