Новини палати

Нотаріальна палата України звернулася до Міністерства юстиції України з проханням відтермінувати впровадження в дослідну експлуатацію Cервісу формування проектів нотаріальних документів з електронним ідентифікатором у складі Єдиної державної  електронної системи е-нотаріату, перелік яких затверджено наказом Міністерства юстиції України від 22.07.2022 № 3081/5.

Для виконання запропонованої ДП «НАІС» процедури формування нотаріальних документів з електронним ідентифікатором в режимі дослідної експлуатації нотаріус повинен мати, в першу чергу, технічну можливість сформувати електронний нотаріальний документ з QR-кодом у складі Системи е-нотаріату. А це можливо забезпечити тільки в умовах безперебійного енергопостачання.

Наразі ж агресор не припиняє удари по об’єктах  критичної інфраструктури в різних регіонах нашої держави, в тому числі й по м. Києву. В  результаті  пошкоджень таких об’єктів має місце знеструмлення населених пунктів.

Враховуючи ситуацію, яка на сьогодні склалася через екстрені, планові та аварійні відключення електроенергії, нотаріуси фактично позбавлені технічної можливості брати участь в реалізації вказаного експериментального проекту  і виконати процедуру формування та здійснення перевірки нотаріального документа з електронним ідентифікатором.

Тому НПУ пропонує перенести терміни  щодо початку функціонування  програмного забезпечення, яке забезпечує доступ нотаріусів до Єдиної державної електронної системи е-нотаріату, та відтермінувати  впровадження Сервісу формування нотаріальних документів з QR-кодом – до покращення  ситуації, в тому числі стабілізації та відновлення безперебійного електропостачання в державі.

НПУ сподівається на розуміння на продовження плідної співпраці.

Переглядів:
стрічка новин