Новини палати

 

НПУ вчергове звертає увагу, що нотаріус та вчинювані нотаріусом нотаріальні дії за суб’єктним та об’єктним складом не підпадають під дію Закону «Про публічні закупівлі», тобто нотаріус не є суб’єктом процедури публічних закупівель.

Це підтверджується, зокрема, постановою КМУ від 30.12.2022 1495 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1495-2022-%D0%BF#Text, чинна з 03.01.2023), якою внесено зміни до Особливостей здійснення публічних закупівель під час воєнного стану (затверджених постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178) в частині участі нотаріуса у публічних закупівлях товарів, робіт і послуг для замовників – виключено з підпункту 9 пункту 13 слів «нотаріальних послуг».

Такі зміни було прийнято після відповідного звернення НПУ до Мін’юсту та Кабміну ( https://npu.ua/news/1178/ ).

Втім, за наявною у НПУ інформацією, державні органи і надалі продовжують вимагати укладання договору з нотаріусом, аргументуючи тим, що без такого договору Казначейство не перераховує кошти.

Укладання з нотаріусом договору про надання послуг – це юридична фікція і порушення законодавства, адже нотаріальні дії не є послугами. 

Участь нотаріуса у публічних закупівлях суперечить нормам Закону «Про нотаріат» та Закону «Про публічні закупівлі». Закон «Про публічні закупівлі» не містить поняття «закупівлі нотаріальних дій».

Наразі у Верховній Раді очікує розгляду законопроект № 3954 про внесення змін до Закону «Про публічні закупівлі», яким пропонується чітко встановити, що вчинення нотаріальних дій не є предметом закупівлі. Також є адекватне розуміння цього питання з боку Мінекономіки.

НПУ закликає усіх суб’єктів процесу публічних закупівель поважати закон та не порушувати основоположні принципи діяльності нотаріату. 

Переглядів:
стрічка новин