Новини палати Новини міжнародного нотаріату

Нотаріальна палата України, Фонд міжнародної правової співпраці IRZ та Федеральна нотаріальна палата Німеччини 24 лютого провели черговий спільний захід – міжнародне фахове онлайн-обговорення перспектив дистанційного посвідчення.

В заході взяли участь Ріхард Бок, Генеральний уповноважений Федеральної нотаріальної палати Німеччини з міжнародних питань; Вольфрам Гертіг, старший менеджер проектів Фонду IRZ; Петер Стельмащук та Філіп Кіенцле, нотаріуси-асесори; Володимир Марченко, президент Нотаріальної палати України; Олена Кирилюк, віце-президент Нотаріальної палати України; члени Ради НПУ та голови комісій НПУ; юридичний відділ Апарату НПУ.

Німецькі нотаріуси розповіли про особливості дистанційного посвідчення правочинів на прикладі ресурсу Федеральної нотаріальної палати Німеччини для заснування товариств в онлайн-режимі.

Портал для заснування підприємств у Німеччині передбачає певний алгоритм: реєстрація та ідентифікація користувача, вибір нотаріуса, внесення даних про підприємство, та власне посвідчення цього правочину.

Критерієм для вибору нотаріуса у даному випадку є, передусім, місцезнаходження створюваного товариства, або ж місце проживання засновника.

В рамках нотаріальної процедури заснування товариства учасники використовують кваліфіковані електронні підписи, які створюються органом сертифікації Федеральної нотаріальної палати на підставі ID-даних.

Усі дані, необхідні для створення товариства, громадянин може самостійно внести у відповідну форму, або ж передати нотаріусові в інший спосіб (наприклад, під час спілкування, електронною поштою тощо). Підготовлені нотаріусом проекти документів зберігаються на серверах Федеральної нотаріальної палати.

Під час обговорення сторони обмінялися досвідом реєстрації нотаріусами бізнесу в Німеччині та Україні, а також перспективи дистанційного посвідчення правочинів. Міжнародні фахові обговорення актуальних тем нотаріальної діяльності допомагають враховувати найкращий європейський досвід при реформуванні нотаріату України.

Нагадаємо, що НПУ в співпраці з німецькими колегами у 2020 році провела низку онлайн-заходів: фахове обговорення актуальних питань нотаріату, веб-конференції «Місце та роль нотаріусів у протидії відмиванню грошей», «Медіація та нотаріат», «Дисциплінарне право у сфері нотаріату та роль органів самоврядування».

Переглядів:
стрічка новин