Новини палати

Нотаріальна палата України відповіла https://npu.ua/wp-content/uploads/2023/12/npu-ob.pdf на лист Ощадбанку щодо отримання нотаріусами кореспонденції від банку.

НПУ зазначає, що бланки нотаріуса містять довідкові дані, необхідні банкам для надсилання листів.

Відповідно до п.15 р.3 Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, банки зобов’язані під час відправлення інформації, що містить банківську таємницю, забезпечити її гарантовану доставку.

На підставі аналізу ситуації можна виділити окремі проблемні питання: листи Ощадбанку надсилаються як цінна кореспонденція, а не рекомендованим відправленням; певний вплив має скорочення персоналу Укрпошти; замовити послугу кур’єра через сайт часто неможливо.

В час війни пріоритетним є забезпечення оперативного оформлення спадщини спадкоємцями на грошові кошти, які часто є єдиним джерелом для існування спадкоємців.

Тому НПУ клопоче про забезпечення оперативного відправлення банком належним чином оформлених довідок на запити нотаріусів, зокрема рекомендованими поштовими відправленнями.

Враховуючи сучасні тенденції розвитку комунікацій, вважаємо, що уникнути вказаних проблем і спростити обмін кореспонденцією дозволить листування в електронній формі, шляхом підписання відповідних довідок за допомогою ЕЦП/КЕП. НПУ пропонує Ощадбанку спільно напрацювати алгоритм листування у електронній формі.

Переглядів:
стрічка новин