Новини палати

Нотаріальна палата України звернулася до Міністерства юстиції України з проханням роз’яснити проблемні питання, які виникли у зв’язку із прийнятим 01.12.2022 Законом про зупинення дії та вихід з Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах та Протоколу до Конвенції (на даний момент на підписанні у Президента).

Відповідно до ст. 100 Закону «Про нотаріат», документи, які складено за кордоном з участю іноземних органів влади або які від них виходять, приймаються нотаріусами за умови їх легалізації органами МЗС України. Без легалізації такі документи приймаються нотаріусами у тих випадках, коли це передбачено законодавством України, міжнародними договорами, в яких бере участь Україна.

Тому гостро постали питання можливості прийняття документів, що підтверджують певні юридичні факти – свідоцтв про смерть, народження, шлюб, рішень судів, виданих до та після набрання чинності вищезазначеним Законом, зокрема щодо документів, виданих за часів СРСР, наприклад, з метою оформлення спадщини, посвідчення правочину; документів, виданих/посвідчених нотаріусами російської федерації та республіки білорусь, без проставлення апостилю.

З огляду на численні звернення від нотаріусів та громадян, НПУ просить Мін’юст надати нотаріусам роз’яснення з цих питань, задля належного захисту нотаріатом прав громадян України.

Переглядів:
стрічка новин