Новини палати

Нотаріальна палата України продовжує брати активну участь у реформуванні сфери юстиції. 28 лютого 2018 року відбулась технічна зустріч, присвячена обговоренню початку реалізації Проекту ЄС «Pravo-Justice», на яку був запрошений президент НПУ Володимир Марченко. Зустріч відбулася за участі представників компанії-імплементатора Expertise France, Представництва ЄС в Україні, зокрема, керівника першого відділу програм допомоги «Належне управління та демократизація» Представництва ЄС в Україні Мартіна Клауке, представників Посольства Франції в Україні, інших європейських проектів технічної допомоги а також українських партнерів Проекту.

Керівник нового Проекту – Довідас Віткаускас, який раніше очолював вже завершений Проект ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні». Під час зустрічі було представлено та обговорено формат та структуру майбутнього Проекту «Pravo-Justice». Планується ряд заходів щодо реформування та балансування регуляторних функцій Міністерства юстиції України, розвитку електронної юстиції, посилення ролі саморегулівних організацій (СРО) адвокатів, приватних виконавців, нотаріусів і т.д.

Європейські експерти відзначили активну участь Нотаріальної палати України у попередньому Проекті, висловили вдячність за спільну роботу та сподівання на її продовження. В свою чергу, Володимир Марченко запевнив, що НПУ готова надавати Проекту «Pravo-Justice» потужну підтримку, ділитися знаннями та навичками для найкращого реформування сфери юстиції в Україні, зокрема, щодо діяльності СРО, адже НПУ як організація, що здійснює професійне самоврядування у сфері нотаріату, має досвід налагодження комунікацій з членами організації та суспільством. Також НПУ продовжує напрацьовувати пропозиції щодо розвитку електронного нотаріату, враховуючи досвід роботи українських нотаріусів з двома десятками реєстрів. Окрім того, в рамках розвитку професії на черговому З’їзді нотаріусів України планується затвердження Кодексу професійної етики нотаріусів, розробленого на базі кодексу МСЛН у тісній співпраці з Міністерством юстиції України.

Реформування сфери нотаріату НПУ вбачає у вигляді розширення повноважень нотаріусів за зразком своєрідного «нотаріального будинку юстиції», коли класичне вчинення нотаріальних дій поєднується з наданням адміністративних послуг нотаріусами в усіх куточках України. Володимир Марченко зазначив, що НПУ очікує від співпраці з Проектом ЄС поліпшення політичного лобіювання законодавчих змін, технічну підтримку для впровадження електронного нотаріату, розширення повноважень самоврядування нотаріусів.

Переглядів:
стрічка новин