Новини палати

26 вересня 2019 року в Києві відбулася конференція «Антикорупційний порядок денний для уряду та громадськості», під час якої експертна громадськість та члени уряду презентували 100+ антикорупційних заходів, що стосуються подолання великих галузевих корупційних схем у різноманітних сферах.

У заході взяли участь президент НПУ Володимир Марченко, віце-президент НПУ Олена Кирилюк та голова відділення НПУ в м. Києві Наталія Козаєва.

Нотаріальна палата України виступила одним і з розробників таких антикорупційних заходів та взяла участь у напрацюванні рекомендацій на платформі урядово-громадської ініціативи «Разом проти корупції».

Виступаючи на конференції, Олена Кирилюк наголосила, що Нотаріальна палата України протягом останніх трьох років активно протидіє рейдерству та корупції. В лютому 2019 року нотаріуси стали першою юридичною спільнотою, яка вийшла під стіни Кабінету міністрів на акцію мирного протесту «Нотаріат проти рейдерства та копупції».

Корупція та рейдерство – взаємостимулюючі явища, зазначила Олена Кирилюк. Саме тому Стратегічний план зупинення рейдерства, розроблений НПУ, ліг в основу законопроекту № 1056-1, вже прийнятому за основу новим парламентом. В даний проект увійшло більшість ініціатив, запропонованих НПУ, серед яких: запровадження єдиного циклу нотаріальної дії та державної реєстрації в сфері бізнесу, заходи кібербезпеки (багатофакторна автентифікація), створення реєстру державних реєстраторів та закріплення на законодавчому рівні вимог до їх кваліфікації.

Серед шляхів подолання корупції в сфері контролю за нотаріатом – імплементація досвіду європейських колег та перехід до саморегулювання нотаріату шляхом передачі контролю професійній самоврядній організації, акцентувала Олена Кирилюк.

Також надважливим питанням є врегулювання повноважень антирейдерської комісії шляхом диференціації порушень та санкцій в сфері державної реєстрації та подальшого переходу цих функцій до суду за спрощеною процедурою розгляду. Одним з пріоритетних напрямків розвитку нотаріату, який сприятиме подоланню корупції, віце-президент НПУ назвала створення Електронного реєстру нотаріальних дій на базі Нотаріальної палати України, робота над яким триває в НПУ.

На заході були презентовані «100+ антикорупційних заходів». Зокрема, у сфері діяльності Мін’юсту визначено такі антикорупційні заходи:

– впровадження антирейдерських запобіжників для захисту прав власників;

– підвищення ефективності виконання судових рішень та мінімізація корупції у виконавчих провадженнях;

– усунення «ручного режиму» та інших недоліків системи виплат та розподілу винагород державним/приватним виконавцям;

– вдосконалення системи державного регулювання та контролю у сфері відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом;

– розбудова механізму перевірки інформації про кінцевих бенефіціарних власників;

– мінімізація можливостей для хабарництва в сфері здійснення моніторингу та камеральних перевірок реєстраційних дій нотаріусами та державними реєстраторами;

– унеможливлення зловживань при тестуванні на право зайняття нотаріальною діяльністю та практики «купівлі» нотаріальних свідоцтв;

– усунення незаконних експериментів і незаконних платежів у процедурі реєстрації шлюбу.

Передбачається, що надалі уряд та громадськість спільно впроваджуватимуть запропоновані антикорупційні заходи.

_

Переглядів:
стрічка новин