Новини палати

 

Нотаріуси України продовжують працювати в умовах воєнного стану. Наразі серед затребуваних нотаріальних дій – видача свідоцтв про право на спадщину на грошові кошти на рахунках, відкритих на ім’я померлих осіб.

Видача таких свідоцтв відбувається на підставі отриманої від банку інформації, задля чого нотаріусами направляються запити в порядку ст. 46 Закону «Про нотаріат».

До початку воєнних дій такі запити надсилалися поштою, але в нинішній ситуації нагальним є налагодження електронного документообігу.

Усі передумови для цього наявні: нотаріуси використовують КЕП (для перевірки банком) та мають можливість приймати на свої електронні поштові скриньки від банків е-документи, підписані ЕЦП уповноважених осіб, та перевіряти дійсність. Більше того, електронне листування НБУ з нотаріусами шляхом надсилання документів з ЕЦП вже практикується тривалий час.

Електронний документообіг між банками та нотаріусами сприятиме оперативному надсиланню запитів та отриманню відповідей на них у найкоротші терміни, є безпечним способом обміну інформації та сприятиме громадянам у реалізації їх спадкових прав.

Тому НПУ звернулася до НБУ (лист https://npu.ua/wp-content/uploads/2022/04/Nbu1104.pdf) з проханням здійснити організаційно-розпорядчі заходи щодо налагодження взаємодії між нотаріусами та банківськими установами щодо електронного документообігу. Також просимо доручити банкам повідомити про це НПУ, щоб нотаріуси були ознайомлені із переліком банків, які впровадять запропоновані ініціативи.

Переглядів:
стрічка новин