Новини палати

Нотаріальна палата України закликає компетентні держоргани врегулювати проблемне питання надання інформації нотаріусам про спеціальні дозволи на видобування корисних копалин загальнодержавного значення – з метою суворого дотримання та реалізації частини першої статті 130-1 Земельного кодексу України.

Відповідно до ст. 55 Закону «Про нотаріат» нотаріус при посвідченні угоди про відчуження земельної ділянки, щодо якої встановлено переважне право купівлі, перевіряє дотримання передбачених законом вимог щодо реалізації такого переважного права. Частиною першою статті 130-1 Земельного кодексу визначено, що переважне право купівлі с/г землі у першу чергу має особа, яка має спеціальний дозвіл на видобування корисних копалин загальнодержавного значення.

Вказана перевірка здійснюється за даними Держаного земельного кадастру. Водночас часто наявна в ДЗК інформація щодо спеціального дозволу на видобування корисних копалин є неповною, або такою, що потребує уточнення або перевірки, зокрема при визначенні виду користування надрами та строку дії спецдозволу. У зв’язку з введенням в Україні воєнного стану можливість такої перевірки спецдозволу на сьогодні відсутня, що обумовить серйозні порушення прав при укладенні договорів купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення.

НПУ просить забезпечити можливість здійснення перевірки спеціальних дозволів на користування надрами – шляхом надання права та технічної можливості нотаріусам безоплатного отримання інформації з Бази даних спеціальних дозволів на користування надрами, або ж шляхом безоплатного підключення до відповідного електронного сервісу.

Окрім того, Комісією НПУ з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності проведено правовий аналіз проекту Постанови КМУ «Про затвердження Порядку ведення єдиної державної електронної геоінформаційної системи» та підготовлено пропозицію включення нотаріусів до визначення «користувач системи».

Із відповідними листами НПУ звернулася до Міністерства захисту довкілля та природніх ресурсів України, Державної служби геології та надр України (повторно), Державної регуляторної служби України.

НПУ сподівається на плідну співпрацю задля забезпечення виконання вимог законодавства, належної реалізації та захисту прав фізичних і юридичних осіб.

Переглядів:
стрічка новин