Новини палати

1 липня, у день відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення, Нотаріальна палата України провела для нотаріусів всеукраїнський інформаційний марафон «Відкриття ринку землі: організаційні питання роботи нотаріату» (відеозапис у постійному доступі https://edu.npu.ua/courses/land/).

В заході взяли участь представники НПУ, Мінагрополітики, Мін’юсту, Держгеокадастру, ФДМУ.

«Нотаріат є серцем, першоосновою земельної реформи, – зазначив у вступному слові Міністр агрополітики Роман Лещенко. – Від нотаріусів залежить і рівень первинних консультацій, і супровід угод, і правозастосовча практика».

Міністр акцентував на тому, що 1 липня – лише початок довгого шляху реалізації реформи, та запевнив, що Мінагрополітики надаватиме максимальну підтримку нотаріусам, зокрема активно співпрацюватиме з НПУ, узгоджуючи проблемні питання.

«Ми всі є членами однієї команди, працюємо разом, без поспіху, рухаємося природньо та органічно, допрацьовуємо нормативну та програмно-технічну складову», – підкреслив Роман Лещенко та подякував за підготовку відкриття ринку землі Нотаріальній палаті України й Міністерству юстиції.

В свою чергу, Міністр юстиції України Денис Малюська відзначив, що великий масив роботи вже зроблено спільними зусиллями, але й багато питань залишилося на перспективу.

Як повідомив Міністр, у ніч на 1 липня було оновлено ДРРП – у реєстрі з’явилися нові функції згідно із вимогами нового законодавства, тому Мін’юст очікує на зворотний зв’язок від нотаріальної спільноти.

«Нотаріат постійно виправдовує довіру держави у запровадженні різноманітних реформ, – зазначив під час свого виступу президент НПУ Володимир Марченко. – Земля сільськогосподарського призначення це багатство України, а тому щодо процедур укладення та нотаріального посвідчення правочинів з такими об’єктами потрібна особлива увага та максимальна професійність».

Основні зміни із 01.07.2021:

– віднині і до 1 січня 2024 року набувачами землі с/г призначення можуть бути тільки фізичні особи – громадяни України, а та в окремих випадках юридичні особи створені за законодавством України, засновниками (учасниками) та КБВ яких є лише громадяни України;

– одна особа може набути землі до 100 га;

– дарувати с/г землі (крім земель для садівництва) можна обмеженому колу осіб;

– перелік видів договорів, за якими може відбуватися набуття, є вичерпним;

– нотаріуси повинні здійснювати перевірку дотримання встановлених ЗКУ вимог до набувачів права власності на земельні ділянки, у тому числі обмежень щодо загальної площі земельних ділянок, які вправі набувати у власність одна особа, а також дотримання реалізації переважного права;

– нотаріуси також перевіряють джерела походження коштів за відплатними договорами.

Президент НПУ наголосив, що нотаріальна спільнота закликає всіх учасників ринку землі виважено й послідовно дотримуватися режиму запуску ринку, особливо прислухатися до позиції нотаріату, яка завжди базується та професійності та законності.

Директор Департаменту нотаріату та державної реєстрації Мін’юсту Дмитро Кирилюк висловив сподівання, що завдяки земельній реформі відбудеться розквіт нотаріату в сільській місцевості, та закликав нотаріусів до виваженої роботи без поспіху.

Дмитро Кирилюк розповів про категорії земель, які потрібно перевіряти щодо концентрації, про особливості критеріїв пошуку інформації в ДЗК тощо, та порадив нотаріусам додатково використовувати професійну інтуїцію при перевірці набувача.

«Команда НПУ виконує надзвичайну роботу, щоб ринок землі відкрився нормально, – відзначив Дмитро Кирилюк. – Нотаріат зараз – ядро переоформлення прав на земельні ділянки, тому нотаріальній спільноті важливо продемонструвати єдність підходів».

На думку директора Департаменту, орієнтовно через місяць можна буде зробити перші висновки щодо нотаріальної практики у рамках ринку землі.

Про особливості оцінки землі та користування базою ФДМУ розповіла Перший віце-президент НПУ Олена Кирилюк.  У доповіді йшлося про формування довідок, присвоєння унікального реєстраційного номера, можливості проведення перевірки напередодні правочину, рецензування звітів про оцінку, обов’язкове проведення грошової оцінки земельних ділянок тощо.

Додатково про роботу Єдиної бази звітів повідомила Катерина Малишева заступник директора Департаменту оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності ФДМУ. Так, станом на ранок 1 липня у базі було сформовано близько 8000 електронних довідок, зареєстровано близько 3500 звітів про оцінку, а близько 3000 звітів відмовлено в реєстрації.

«Фонд покладає величезні сподівання на нотаріусів, адже і від кожного показника, який нотаріус перевіряє, залежить коректна робота модуля і визначення оціночної вартості», – відзначила Катерина Малишева.

Начальник управління адміністрування Держземкадастру Павло Шевченко розповів учасникам марафону про спрощений безкоштовний доступ нотаріусів до ДЗК, закликав користуватися відеоінструкціями, а за необхідності звертатися до техпідтримки ДЗК.

Особливості правового регулювання відкриття ринку земель с/г призначення висвітлили віце-президент НПУ, голова Комісії НПУ з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності Інна Бернацька та керівник Відділу методичного забезпечення та інформаційно-аналітичної роботи НПУ Альона Стельникович.

НПУ розробила алгоритми перевірки нотаріусом набувача, відповідний Інформлист та інфографіки буде розміщено на «Нотаріальній платформі», слідкуйте за новинами.

Про зміни у сфері державної реєстрації речових прав, нові види обтяжень земельних ділянок, оновлення, отримання інформації розповіла Тетяна Кучеренко, заступник голови Комісії НПУ з аналітично-методичного забезпечення нотаріальної діяльності.

Дякуємо усім учасникам марафону!

Переглядів:
стрічка новин