Новини палати

Виступ президента Нотаріальної палати України Володимира Марченка
під час всеукраїнського інформаційного марафону НПУ «Відкриття ринку землі: організаційні питання роботи нотаріату» 

Нотаріат – аполітичний інститут, покликаний якісно та надійно виконувати функції, делеговані державою. І нотаріат постійно виправдовує довіру держави у запровадженні різного роду реформ, виправляючи їх та спрямовуючи у правове поле.

Земля сільськогосподарського призначення – багатство України, а тому щодо процедур укладення та нотаріального посвідчення правочинів з такими об’єктами потрібна особлива увага та максимальна професійність.

Спадщина, з якою ми виходимо на ринок землі, непроста:
– практика різноманітних правовідносин;
– законні, напівзаконні та навіть незаконні документи, оформлені під час дії так званого «сірого» ринку землі;
– стан електронних реєстрів та відомостей у них.

Усе це обумовлює та прогнозує певну проблематику при запровадженні ринку землі, потребує фахової аналітики з боку досвідченого нотаріату – задля захисту прав власників та користувачів, і в цілому для підтримання правопорядку.

На нотаріат лягає величезна відповідальність не тільки за якісне виконання своїх повноважень, але і за недоліки усього дотичного інструментарію.

Колеги! Ринок землі сьогодні лише відкрився. Нотаріат – завжди на захисті права власності, але усі новації не можуть почати працювати у перший же день, за один момент.

Щось нове завжди не ідеальне, незвичне. Тому будьте відповідальними.

Вчиняйте дію тільки після повного з’ясування для себе нового порядку відчуження та набуття земель, починаючи із розуміння поняття, які землі відносяться до цієї категорії.

Нова процедура не проста, але здійсненна – адже нотаріуси України досвідчені професіонали!

Вчора відбулася важлива зустріч у Центрі ДЗК, де ми обговорили зауваження та потреби нотаріату, і Держгеокадастр підготував для нас функціонал, який повинен задовольнити наші потреби. Отже, сьогодні спокійно реєструємося на платформі ДЗК. Відеоінструкції розміщені на сайті НПУ.

Для вивчення нових правил не розраховуйте тільки на підказки колег чи обговорення у соцмережах – вивчайте нормативну базу!

Для цього, зокрема, НПУ і організувала сьогоднішній марафон, щоб кожен нотаріус зміг ознайомитися з новаціями. Відеозапис буде постійно доступний для нотаріусів.

Основні моменти даного етапу:

– віднині (до 1 січня 2024 року) набувачами землі с/г призначення можуть бути тільки фізичні особи – громадяни України, а та в окремих випадках юридичні особи створені за законодавством України, засновниками (учасниками) та КБВ яких є лише громадяни України;

– одна особа може набути землі до 100 гектарів;

– дарувати с/г землі (крім земель для садівництва) можна обмеженому колу осіб;

– перелік видів договорів, за якими може відбуватися набуття, є вичерпним;

– нотаріуси повинні здійснювати перевірку дотримання встановлених ЗКУ вимог до набувачів права власності на земельні ділянки, у тому числі обмежень щодо загальної площі земельних ділянок, які вправі набувати у власність одна особа, а також дотримання реалізації переважного права;

– нотаріуси також перевіряють джерела походженння коштів за відплатними договорами.

Отже, при перевірці набувача обов’язково використовуємо ДЗК, Державний реєстр речових прав, ДРАЦС, ЄДР, витребовуємо документи про походження коштів.

На шляху реалізації земельної реформи головне – справжня реалізація конституційної норми про захист права власності.

Важливо примножити надбану десятками поколінь нотаріусів довіру суспільства до нотаріату.

Нотаріат має потужні ресурси – кадрові, інформаційні, матеріальні, репутаційні – а тому зможе витримати натиск земельної реформи та забезпечити якісні показники.

Нотаріальна спільнота закликає всіх учасників ринку землі:

– виважено, послідовно дотримуватися режиму запуску ринку, починаючи від найпростіших до найскладніших дій;

– прислухатися до позиції нотаріату, яка завжди будується на справжньому, чесному підґрунті та законності.

Шановні колеги, нотаріуси! Ще раз наголошу, що ви виконуєте почесну, відповідальну місію – попереджувати порушення норм законодавства!

Переглядів:
стрічка новин