Новини палати

Із 5 жовтня 2021 року розпочали офіційно функціонувати окремі підсистеми (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційній системі (ЄСІТС): «Електронний кабінет»; «Електронний суд»; підсистема відеоконференцзв’язку.

З початком функціонування підсистем починають діяти положення Цивільного процесуального кодексу України, Господарського процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України в редакції Закону України від 3 жовтня 2017 року № 2147-VIII – щодо можливості брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, функціонування офіційних електронних адрес та процедури реєстрації, автентифікації та доступу осіб до підсистем (модулів) ЄСІТС, які функціонують (електронний кабінет).

Зазнає змін порядок вчинення процесуальних (або інших) дій у частині фіксування судових засідань, що проводяться в режимі відеоконференції з використанням підсистеми відеоконференцзв’язку.

Відповідно до положення ч. 6 ст. 14 ЦПК, ч. 6 ст. 6 ГПК, ч.6 ст. 18 КАС, нотаріуси реєструють офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов’язковому порядку.

Особам, які зареєстрували офіційні електронні адреси в ЄСІТС, суд надсилає будь-які документи у справах, в яких такі особи беруть участь, виключно в електронній формі – шляхом їх направлення на офіційні електронні адреси таких осіб. Втім, це не позбавляє їх права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Реєстрація в ЄСІТС не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі.

Особи, які зареєстрували офіційні електронні адреси в ЄСІТС, можуть подати процесуальні та інші документи, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС.

Порядок реєстрації міститься в Інструкції користувача Електронного кабінету ЄСІТС.

З Положенням про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС можна ознайомитись за посиланням>>>

Навчальний вебінар для користувачів Е-суду 

Переглядів:
стрічка новин