Новини палати


09 червня 2023 року
набули чинності основні положення Закону від 17.11.2021 № 1892-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення порядку доступу до Єдиного державного демографічного реєстру».

Відповідно до статей 43, 46-1 Закону «Про нотаріат» з урахуванням змін, внесених Законом № 1892-IX, при вчиненні нотаріальної дії нотаріуси перевіряють дійсність документів у Єдиному державному демографічному реєстрі, шляхом безпосереднього доступу до нього.

На Кабінет міністрів України було покладено зобов’язання протягом шести місяців з дня опублікування Закону № 1892-IX затвердити Порядок доступу нотаріусів до Єдиного державного демографічного реєстру; забезпечити безоплатне підключення нотаріусів до цього реєстру, в тому числі шляхом надання їм можливості безперервного використання відповідних відомостей у власних інформаційних системах; забезпечити організацію формування нотаріусами довідок в електронній формі з цього реєстру.

Закон № 1892-IX було опубліковано 09 грудня 2021 року, але досі вказаний Порядок не затверджено та доступ не забезпечено.

Це не дає можливості нотаріусам виконувати обов’язок, встановлений статями 43, 46-1 Закону «Про нотаріат», та використовувати відомості Єдиного державного демографічного реєстру під час вчинення нотаріальних дій.

Покращення можливостей встановлення особи заявника є суттєвим кроком направленим на мінімізацію ризиків шахрайських дій та рейдерських захоплень нерухомого майна та бізнесу.

Нотаріальна палата України, з метою належного виконання нотаріусами  встановлених законодавством обов’язків та забезпечення захисту прав фізичних та юридичних осіб, на виконання положень Закону № 1892-IX, звертається до Кабінету міністрів України із проханням затвердити Порядок доступу нотаріусів до Єдиного державного демографічного реєстру та надати нотаріусам безпосередній доступ до цього реєстру. https://npu.ua/wp-content/uploads/2023/06/eddr-dostup.pdf

НПУ готова долучитись до напрацювання відповідних змін до нормативно-правових актів.

Переглядів:
стрічка новин