Новини палати

З нагоди річниці запуску державної програми компенсацій за пошкоджене та знижене житло відбувся захід «єВідновлення: результати і перспективи», проведений Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України за підтримки USAID / UK aid проекту «Прозорість в державному управлінні та послугах/TAPAS».

В заході взяли участь представники Нотаріальної палати України – Перший віце-президент НПУ Олена Кирилюк, віце-президент НПУ Інна Бернацька, Тетяна Кучеренко.

Під час свого виступу Олена Кирилюк проаналізувала пройдений шлях розробки компенсаційних механізмів – від участі нотаріусів у процедурі подачі повідомлення про пошкодження майна, яка стала доступною в квітні 2022 року, до усієї процедури роботи над створенням нормативно-правової бази для отримання компенсацій за знищене майно з командою Мінінфраструктури, та подальшого підключення нотаріусів до РПЗМ та перших посвідчених договорів з житловими сертифікатами в січні 2024 року.

На даний час нотаріуси беруть участь в багатьох процесах, повʼязаних з отриманням компенсацій:

– подача повідомлення про пошкодження майна;
– подача заяви про отримання виплат за пошкоджене житло;
– оформлення відповідних довіреностей, заяв співвласників пошкодженого житла;
– реєстрація права власності в ДРРП;
– відновлення втрачених документів;
– оформлення спадщини;
– реєстрація припинення права власності на знищене майно;
– посвідчення договорів з використанням житлових сертифікатів.

Нотаріуси успішно працюють на усіх напрямках Є-відновлення.

Станом на травень до РПЗМ підключено 1991 нотаріуса.

За чотири місяці 2024 року посвідчено більше 2000 договорів купівлі-продажу житла з використанням житлових сертифікатів.

Також Олена Кирилюк відмітила динаміку змін та перспективи розвитку: оновлення РПЗМ розширює можливості при посвідченні договорів, зміни до НПА врегульовують проблемні питання; розширення територій місцезнаходження знищеного житла для отримання компенсацій; залучення кредитування при купівлі житла за рахунок житлових сертифікатів (Закон 3588-ІХ); відшкодування постраждалим пошкодженого майна, які зробили ремонт за власний рахунок; розширення переліку знищеного майна власники, якого зможуть отримати компенсації.

Відеозапис заходу: https://www.youtube.com/watch?v=T-SXidX_E44

Переглядів:
стрічка новин