Новини палати Новини міжнародного нотаріату

Нотаріальна палата України, Німецький Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) та Федеральна нотаріальна палата Німеччини 15 грудня організували черговий спільний захід – міжнародну веб-конференцію на тему «Дисциплінарне право у сфері нотаріату та роль органів самоврядування». У заході взяли участь члени Ради НПУ, голови комісій НПУ та понад двісті нотаріусів з усієї України.

«Зараз в Україні триває реформування нотаріату, і одним із основних принципів є перехід професійного самоврядування на саморегулювання. Це означає, що нотаріальна спільнота (яку уособлює НПУ) отримає більше повноважень для регулювання професії, більше самоконтролю, але одночасно і більше відповідальності, – зазначив президент НПУ Володимир Марченко, відкриваючи веб-конференцію. – На нотаріуса покладається не тільки юридична (матеріальна) відповідальність, але й моральна. Але щоб ця відповідальність була реальною, потрібно її чітко врегулювати – визначити види відповідальності, санкції, повноваження тощо. Як це зробити правильно – сподіваюсь, нам це допоможе зрозуміти і вивчення досвіду іноземних колег».

Про дисциплінарні заходи та дисциплінарну процедура у справах нотаріусів в Німеччині детально розповів Ріхард Бок, голова Комісії з міжнародного нотаріального співробітництва МСЛН, радник юстиції, Генеральний Уповноважений Федеральної нотаріальної палати Німеччини з міжнародних питань.

Система професійного самоврядування нотаріату Німеччини передбачає функціонування Федеральної нотаріальної палати та регіональних нотаріальних палат. Нотаріальна палата представляє інтереси всіх об’єднаних в ній нотаріусів, повинна стежити за честю та репутацією членів, дбати про добросовісну і доброчесну професійну діяльність.

В разі порушення нотаріусом службових обов’язків можливо як отримання догани, так і відкриття дисциплінарної процедури. Догана застосовується у разі незначних порушень, заноситься до особової справи нотаріуса. Серед більш серйозних дисциплінарних заходів – зауваження; штраф (до 50 000 євро); відсторонення від посади; звільнення з посади.

Ріхард Бок детально проаналізував перебіг дисциплінарної процедури, особливості судочинства у дисциплінарних справах та відповів на питання учасників.

НПУ вдячна IRZ та Федеральній нотаріальній палаті Німеччини за співпрацю та можливість доступу до сьогоднішнього заходу всіх бажаючих українських нотаріусів. Міжнародні фахові обговорення актуальних тем нотаріальної діяльності допомагають враховувати найкращий європейський досвід при реформуванні нотаріату України.

Читайте також: Представники нотаріатів України та Німеччини обговорили перспективи медіації в нотаріальній діяльності  

 

Переглядів:
стрічка новин