Новини палати Новини міжнародного нотаріату

Співпраця нотаріатів України та Німеччини триває – 4 грудня відбулося фахове онлайн-обговорення на тему «Медіація та нотаріат», організоване Німецьким Фондом міжнародної правової співпраці IRZ, Федеральною нотаріальною палатою Німеччини та Нотаріальною палатою України.

У веб-конференції взяли участь президент НПУ Володимир Марченко, віце-президент НПУ Олена Кирилюк, голови відділень та комісій НПУ, директор Департаменту нотаріату та державної реєстрації Міністерства юстиції України Дмитро Кирилюк, старший менеджер проектів Фонду IRZ Вольфрам Гертіг, Генеральний Уповноважений Федеральної нотаріальної палати з міжнародних питань Ріхард Бок та інші фахівці.

В Україні на сьогодні етапи та принципи медіації законодавством не регулюються, хоча медіація давно практикується, зокрема й нотаріуси навчаються цим навичкам, які можна віднести до професійних soft skills, зазначив Володимир Марченко.

До другого читання готується проект Закону України «Про медіацію», який стосуватиметься і нотаріату. НПУ брала участь у доопрацюванні цього законопроекту, завжди підтримувала надання нотаріусам можливості бути медіаторами та законодавчого закріплення цієї функції, адже медіація в руках нотаріату має всі шанси стати потужним механізмом позасудового врегулювання спору.

У Німеччині нотаріат також позиціонується як орган профілактичного правозастосування, розповів Ріхард Бок. На його думку, закріпити законодавчо можливості нотаріусів здійснювати медіації – це чудова ідея з боку НПУ.

Навчатися медації – важливо, тому що нотаріус не має права на помилку, зокрема й у цій сфері. Якщо навіть помилиться 1 із 7000 нотаріусів, це вплине загалом на імідж професії, яка має великий аванс довіри від суспільства, поділився міркуваннями доповідач.

«Нотаріуси – природжені медіатори, їх професійні якості якнайкраще годяться для здійснення медіативної функції», – відзначив Ріхард Бок та виділив як перспективні сфери сімейного, спадкового, корпоративного права.

Розвантажити судову систему – одна із головних місій медіації, акцентував Володимир Марченко.

«В Україні ми будуємо нотаріат майбутнього, в якому поважне місце займе і медіація, – резюмував президент НПУ. – Сподіваємося, що медіація у виконанні нотаріусів стане інструментом, корисним суспільству».

Під час обговорення сторони обмінялися досвідом організації роботи нотаріату та визначили перспективи подальшої співпраці.

У грудні планується провести черговий двосторонній захід – на тему дисциплінарної відповідальності нотаріусів. Онлайн-конференція буде відкритою для всіх нотаріусів, учасники отримають сертифікати про підвищення професійного рівня. Слідкуйте за анонсами НПУ – незабаром буде оголошено реєстрацію!

Переглядів:
стрічка новин