Новини палати

Нотаріальна палата України отримала відповідь від Мінсоцполітики та Пенсійного фонду України на своє звернення (https://npu.ua/news/pf1217/) щодо врегулювання актуальних проблем представництва за довіреністю пенсіонерів та застрахованих осіб.

Проблематика стосується Закону № 1217-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі», в результаті дії норм якого ПФУ фактично відмовляє у прийнятті будь-яких заяв через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально, в тому числі щорічних заяв про виплату пенсії за довіреністю. Отже, наявне фактичне погіршення прав пенсіонерів.

У листі Мінсоцполітики та ПФУ від 24.05.2022 (https://npu.ua/wp-content/uploads/2022/05/pfu2405.pdf) зазначено наступне.

Порядок звернення за призначенням (перерахунком) пенсії визначено статтею 44 Закону № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» в редакції Закону № 1217-IX. Призначення (перерахунок) пенсії здійснюється за зверненням особи або автоматично (без звернення особи) у випадках, передбачених Законом № 1058-IV.

Звернення за призначенням (перерахунком) пенсії здійснюється шляхом подання заяви та інших документів, необхідних для призначення пенсії, до територіального органу ПФУ застрахованою особою особисто або через законного представника недієздатної особи, особи, дієздатність якої обмежена, малолітньої або неповнолітньої особи.

У грудні 2021 року набули чинності зміни, внесені постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2021 № 33-1, з урахуванням яких звернення за призначенням (перерахунком) пенсії здійснюється шляхом подання заяви та інших документів, необхідних для призначення пенсії, до територіального органу ПФУ або до уповноваженого ним органу чи уповноваженої особи застрахованою особою особисто або через законного представника недієздатної особи, особи, дієздатність якої обмежена, малолітньої або неповнолітньої особи.

Згідно з частиною другою статті 47 Закону пенсія може виплачуватися за довіреністю, порядок оформлення і строк дії якої визначаються законом. Виплата пенсії за довіреністю здійснюється протягом усього періоду дії довіреності за умови поновлення пенсіонером заяви про виплату пенсії за довіреністю через кожний рік дії такої довіреності.

Відповідно до Порядку виплати пенсій та грошової допомоги через поточні рахунки в банках (затвердженого постановою КМУ від 30.08.1999 № 1596), зміна способу виплати пенсії особами, які одержували її у відділеннях поштового зв’язку та відкрили поточний рахунок в одному з уповноважених банків, здійснюється шляхом подання ними відповідних заяв особисто до органу ПФУ за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання одержувача в населеному пункті в межах України. Заява про виплату пенсії може прийматися органом ПФУ через установи уповноваженого банку.

Заява також може подаватись до органу ПФУ в електронній формі через вебпортал електронних послуг ПФУ із використанням КЕП, в особистому електронному кабінеті пенсіонера.

Окрім цього, ПФУ створено мобільний додаток «Пенсійний фонд», на основі якого реалізовано можливість доступу до електронних сервісів Пенсійного фонду зі смартфонів та планшетів.

У разі неможливості для пенсіонера звернутись щодо зміни способу виплати пенсії у визначений чинним законодавством спосіб, у зв’язку зі станом здоров’я, існує можливість виїзду спеціалістів відповідного територіального органу ПФУ для прийому заяви за місцем проживання.

НПУ дякує Мінсоцполітики та ПФУ за роз’яснення чинного законодавства, але вкотре наголошує: позбавлення пенсіонерів права звернення через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально, – це погіршення прав найбільш незахищених верств населення – літніх людей, людей з інвалідністю, які за станом здоров’я не можуть звернутися в ПФУ особисто, не мають доступу до Інтернету, електронних цифрових ключів або навиків, необхідних для звернення онлайн. 

З метою відновлення порушених прав громадян НПУ ще раз закликає Мінсоцполітики забезпечити можливість звернення до ПФУ через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально, зокрема щодо призначення (перерахунку) пенсій.

Переглядів:
стрічка новин