Новини палати

Нотаріальна палата України звернулася до Прем’єр-міністра України (https://npu.ua/wp-content/uploads/2023/03/dostup.pdf) з проханням посприяти якнайшвидшому відновленню доступу до Єдиних та Державних реєстрів нотаріусів, які здійснюють нотаріальну діяльність в нотаріальних округах міста Запоріжжя та усієї території Запорізького району, Нікопольської та Марганецької територіальних громад Дніпропетровської області, Середино-Будської територіальної громади Сумської області, міста Очаків Миколаївської області, оскільки ці території не окуповані державою-агресором та не перебувають під загрозою ведення активних бойових дій.

Вказані території нещодавно увійшли до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф, який регулярно актуалізується Мінреінтеграції. ДП «НАІС» припинило доступ нотаріусів, які здійснюють нотаріальну діяльність  на цих територіях, до Єдиних та Державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції.

У зв’язку з цим склалася ситуація, за якої робота не тільки  нотаріату, але й державних реєстраторів та бізнесу повністю паралізована. Населення, яке проживає і  продовжує працювати на цих територіях, повністю позбавлено можливості скористатися своїми гарантованими законом правами,  щоб оформити спадщину, посвідчити договори, заповіти довіреності, здійснити державну реєстрацію речових прав та бізнесу.

НПУ наголошує, що на цих територіях у нотаріусів є можливість безпечно здійснювати свої професійні обов’язки та вчиняти нотаріальні з дотриманням заходів безпеки. Ключі доступів до реєстрів зберігаються надійно та не перебувають під загрозою їх викрадення або вилучення.

Переглядів:
стрічка новин