Новини палати

Нотаріальна палата України звернулася до Уповноваженого  Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця із проханням допомогти у відновленні прав громадян, бізнесу та нотаріусів – посприяти відновленню доступу нотаріусів до Єдиних та Державних реєстрів на територіях Марганецької міської територіальної громади, Нікопольської міської територіальної громади Дніпропетровської області, м. Очаків Очаківської міської територіальної громади Миколаївського району Миколаївської області, Середино-Будської міської територіальної громади Шосткинського району Сумської області. https://npu.ua/wp-content/uploads/2023/03/dr2.pdf

Активні бойові дії у вказаних містах не ведуться, при цьому на території вказаних відсутній доступ нотаріусів до ДРРП, Спадкового реєстру, ДРАЦС та інших. В результаті люди змушені їхати за десятки-сотні кілометрів до найближчого нотаріуса.

Відповідно, порушуються права та законні інтереси осіб, що знаходяться на територіях міст Нікополя, Марганця, Очакова, Середина-Буди. Відключення від реєстрів створює соціальну та економічну напругу.

А нотаріуси цих населених пунктів третій місяць позбавлені конституційного права на працю.

Звертаємо увагу, що, наприклад, органи ДРАЦС у цих містах мають доступ до реєстрів, а також Єдиний державний реєстр судових рішень та автоматизована система виконавчого провадження працюють у штатному режимі.

НПУ просить підтримки змін до постанови КМУ від 06.03.2022 № 209 – зупиняти доступ до реєстрів виключно у районах воєнних/бойових дій або на тимчасово окупованих територіях, надавши можливість працювати та виживати під час війни громадянам України та бізнесу усюди, де є така можливість (НПУ вже розробила проект змін – див.Додаток до листа).

НПУ закликає розробити прозору систему, згідно якої не буде виникати сумнівів щодо включення будь-якої території до категорії “активні бойові дії”.

Нагадаємо, що нещодавно подібна ситуація була у Запоріжжі та низці інших населених пунктів, в результаті доступ до реєстрів відновлено.

Переглядів:
стрічка новин