Новини палати

Комісія НПУ з питань інформатизації, цифрової трансформації та запобігання кіберзлочинності, зокрема у зв’язку із ситуацією навколо Київстару, звертає увагу нотаріусів на наступне.

Президент компанії Київстар Олександр Комаров у ефірі Національного телемарафону заявив: «Потрібно визнати, що ця атака пробила наш захист. Це сталося, оскільки було скомпрометовано обліковий пул, скомпрометовано обліковий запис когось зі співробітників, і ворог зміг потрапити всередину інфраструктури компанії».

Наталія Козаєва, голова Комісії НПУ з питань інформатизації, цифрової трансформації та запобігання кіберзлочинності постійно наголошує на необхідності підвищення рівня кібербезпеки та цифрової компетенції нотаріусів – простіше зламати користувача, який має доступ, а не напряму зламувати базу даних чи сервер.

Комісія НПУ нагадує, що нотаріусам необхідно належно ставитись до особистої кібергігієни та зробити все від нас залежне для персонального захисту своїх даних, зокрема ідентифікаторів доступу до Єдиних та Державних реєстрів.

Для цього потрібно, щонайменше, використовувати складні паролі, двофакторну автентифікацію, а також використовувати оновлене програмного забезпечення і дбати про наявність резервних копій даних.

Комісія НПУ рекомендує нотаріусам негайно змінити паролі користувачів, які мають доступ до вашої електронної пошти, пароль користувача для доступу до Єдиних та Державних реєстрів, а також змінити паролі доступу користувачів до ваших роутерів (маршрутизаторів).

Не можна відкривати підозрілі листи електронної пошти та завантажувати вкладення з них, потрібно відповідальніше ставитись до листування у месенджерах, не розголошувати персональні дані, не пересилати імена користувача та паролі.

Комісія НПУ радить нотаріусам користуватись виключно ліцензійним програмним забезпеченням, ліцензійним антивірусом і працювати в інтернеті з увімкненим брандмауером.

Нагадуємо, що нотаріуси України отримали безкоштовний (за рахунок членських внесків) інструмент для мінімізації ризиків кібератак – програмне забезпечення Bitdefender GravityZone Business Security Enterprise, що вміщує антивірус, антишпигун, брандмауер. Інформація щодо отримання – за посиланням https://edu.npu.ua/courses/bitdefender/

Переглядів:
стрічка новин