Новини палати

Головне юридичне управління Верховної Ради України надало Зауваження щодо законопроекту № 6146 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо тимчасового виїзду дітей за межі України» та зазначило, що норми законопроекту порушують правову визначеність, Конституцію України, створюють колізію норм права, не відповідають суті надання публічних послуг тощо.

Зокрема, включення до ДРАЦС «заяви про згоду одного з батьків на тимчасовий виїзд дитини за межі України у супроводі другого з батьків, сформовані засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, та пов’язані з такими заявами відомості, необхідні для організації електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів» спотворює мету ведення цього реєстру, порушує принцип юридичної визначеності, не враховує вимоги статті 8 Конституції.

«Надання згоди на тимчасовий виїзд дитини за межі України у супроводі другого з батьків у формі заяви, сформованої засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, з накладенням електронного підпису» не враховує основних завдань Єдиного державного вебпорталу електронних послуг. Портал обслуговує публічно-правові відносини між громадянином та державою в особі органів влади – натомість надання згоди одного з подружжя іншому є цивільно-правовими (приватними) відносинами.

Законопроект № 6146 потребує суттєвого змістовного доопрацювання та внесення на повторне друге читання – резюмує ГЮУ ВР.

Нагадаємо, Комітет ВР з питань правової політики у своєму рішенні зазначив, що законопроект № 6146 створює ризиковані механізми виїзду дітей за кордон.

Переглядів:
стрічка новин