Новини палати

Нотаріальна палата України здійснила аналіз законопроекту № 10242 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за несанкціоноване втручання, збут або розповсюдження інформації, що оброблюється в публічних електронних реєстрах та посилення кримінальної відповідальності під час дії воєнного стану за кримінальні правопорушення у сфері використання інформаційно-комунікаційних систем», а також змін і доповнень до нього, і висловлює свої заперечення щодо доцільності його прийняття у запропонованій редакції.

Відповідний лист НПУ із порівняльною таблицею надіслано до Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності: https://npu.ua/wp-content/uploads/2024/10/251024_10242tbl.pdf

НПУ вже висловлювала свої заперечення у лютому 2024 року (https://npu.ua/news/stop10242/) та обґрунтовувано зазначала, що законопроект не відповідає вимогам юридичної визначеності, зокрема у частині визначення поняття «несанкціоноване втручання, збут або розповсюдження інформації, що оброблюється в публічних електронних реєстрах». Вказане твердження обґрунтовувалось рішенням КСУ, рішеннями ЄСПЛ, позицією Венеційської комісії та іншими аргументами.

Наявні пропозиції щодо доповнення законопроекту визначеннями понять «несанкціонованим втручанням або несанкціонованими діями у статтях 361 та 362 КК України» у примітці до статті 361 КК України не вирішують проблеми і не вносять ясність у чинне законодавство. У них не розкривається поняття «змінюють режим роботи реєстрів», «передача хоч одній особі» та інші.

НПУ підтримує необхідність законодавчого врегулювання кримінальної відповідальності за неправомірну діяльність у сфері використання інформаційно-комунікаційних систем.

Але, оскільки запропоновані законопроектом № 10242 зміни не відповідають критерію правової визначеності, який є засадничим для кримінального права, реалізація відповідних пропозицій законопроекту може призвести до колапсу у сфері державної реєстрації блокування діяльності реєстрів, що унеможливить надання послуг фізичним і юридичним особам. А також призведе до неможливості вчинення нотаріальних дій, для яких необхідний доступ до реєстрів!

Переглядів: