Новини палати

Нотаріальна палата України звернулася до Міністра юстиції України з приводу сприяння у вирішенні питання забезпечення гідних умов оплати праці працівників державних нотаріальних контор та державних нотаріальних архівів.

Державні нотаріальні контори виконують важливу соціальну функцію у державі, адже здебільшого саме до них за вчиненням нотаріальних дій звертаються малозабезпечені верстви населення.

Про необхідність підвищення посадових окладів державним нотаріусам йшлося в Резолюції акції мирного протесту нотаріусів від 25.02.2019. З цього приводу НПУ вже зверталася до Мін’юсту як регулятора та просила ініціювати відповідні зміни перед урядом.

З 01.07.2019 посадові оклади державних нотаріусів були дещо збільшені, але все ж залишаються дуже низькими у порівнянні з середнім рівнем заробітної плати по Україні, який складає 10 тисяч гривень. Наприклад, розмір місячного посадового окладу у завідувача ДНК – 5600 грн (було 4000 грн), у державного нотаріуса – 4900 грн (було 3200 грн), у архіваріуса – 3490 грн (було 1895 грн). Цього недостатньо для подолання кадрового дефіциту в державному нотаріаті. 

НПУ наполягає на встановленні посадових окладів державних нотаріусів у наступних розмірах: 

– завідувача державної нотаріальної контори, державного нотаріального архіву – 10 прожиткових мінімумів;

– заступника завідувача державної нотаріальної контори, державного нотаріального архіву – 9 прожиткових мінімумів;

– державного нотаріуса державної нотаріальної контори – 8 прожиткових мінімумів;

– консультанта державних нотаріальних контор – 6 прожиткових мінімумів;

– оператора комп’ютерного набору І категорії, діловода – 5 прожиткових мінімумів;

– оператора комп’ютерного набору II категорії, архіваріуса – 4 прожиткових мінімумів.

Гідний рівень заробітної плати державних нотаріусів дозволить вирішити кадрову проблему державного нотаріату, що сприятиме доступності нотаріальних дій для населення, особливо для сільського, а також знизить соціальну напругу.

Переглядів:
стрічка новин