Новини палати

Нотаріальна палата України звернулася до Національного банку України з проханням врегулювати ситуацію, яка склалася з боку Приватбанку, в контексті посвідчення нотаріусами договорів купівлі-продажу об’єктів нерухомості з використанням житлового сертифіката.

У разі укладення такого договору купівлі-продажу зарахування коштів компенсації на рахунок продавця – власника об’єкта нерухомого майна  має здійснюватися виконавцем програми протягом 5 робочих днів з дня внесення даних про договір.

Як зазначається у зверненнях, що надходять до НПУ, хоча в РПЗМ  внесені всі необхідні відомості, банківські установи, зокрема АТ КБ «Приватбанк», відмовляють у зарахуванні коштів на відкриті рахунки продавця.

В якості підстав для такої відмови банк, наприклад, зазначає про підозрілість укладених  правочинів з огляду на наявність родинних відносин  між продавцем та покупцем, а також суттєвою  різницею між вартістю, вказаною у звіті про оцінку знищеного майна та вартістю майна, яке придбавається за нотаріально посвідченим договором купівлі-продажу.

Зазначене свідчить, що банк у такий спосіб намагається  виконати непритаманні йому функцїї щодо надання оцінки правомірності та  законності вчиненої нотаріальної дії, чим перевищує свої повноваження.

Враховуючи зазначене та з метою захисту прав та законних інтересів громадян, суспільства і держави, недопущення ризиків, які призведуть до   втрати довіри фізичних та юридичних осіб до процесу надання державою компенсації за знищене та пошкоджене майно, НПУ просить НБУ втрутитися в цю ситуацію та сприяти її об’єктивному вирішенню.

https://npu.ua/wp-content/uploads/2024/02/nbupb.pdf

Переглядів:
стрічка новин