Новини палати

Віце-президент Нотаріальної палати України Інна Бернацька взяла участь у черговому засіданні Земельного штабу при Мінагрополітики, яке відбулося 7 грудня під головуванням Міністра агрополітики Романа Лещенка.

За словами Міністра, ринок землі працює в штатному режимі, на сьогодні зареєстровано майже 60 тис. правочинів щодо купівлі-продажу землі, якими охоплено понад 150 тис. га землі. Середня ціна за гектар, як підкреслив Роман Лещенко, продовжує зростати: на сьогодні вона становить майже 40 тис. грн.

Разом з тим, актуальності набувають питання успішної реалізації земельних аукціонів та розширення співпраці з фінансовими установами, зокрема банками, які мають розглядати земельні ділянки як предмет застави.

При цьому саме на нотаріат покладається важливе завдання щодо професійного оформлення результатів земельних торгів та посвідчення договорів іпотеки.

Крім того, на засіданні анонсовано, що найближчим часом відбудеться очікувана зміна алгоритму оцінки, який використовується модулем електронного визначення оціночної вартості землі ФДМУ.

Доопрацювання алгоритму є результатом спільної роботи Мінагрополітики, ФДМУ, Держгеокадастру, а також НПУ.

За словами першого заступника голови Держгеокадастру Анатолія Мірошниченка, вже напрацьовано увесь пакет документів, необхідних для обґрунтування та зміни цього алгоритму. Будуть використовуватися більш усереднені значення, що запобігатиме випадкам необгрунтованого завищення оціночної вартості та відповідно податкових платежів, які трапляються сьогодні.  Незабаром Фонд держмайна запровадить ці зміни.

Законодавчі ініціативи щодо спрощення процедури відчуження земельних ділянок для ведення садівництва та особистого селянського господарства (не пайових), підрахунку спільної сумісної власності подружжя, окремих питань переважного права та інші ініційовані нотаріальною спільнотою зміни вже віднайшли своє відображення в узгодженому законопроекті, який наразі перебуває в роботі.

За словами Інни Бернацької, ринок землі динамічно розвивається, і наступними питаннями, які необхідно вирішити, є прийняття однозначної позиції щодо можливості/неможливості придбання земельних ділянок для ведення садівництва/для особистого селянського господарства, які не є пайовими, – юридичними особами України, закріплення статусу особистої власності на пайові землі, розблокування міни земельних ділянок у зв’язку з проблематикою державної реєстрації масивів.

Учасники Земельного штабу окреслили ще дві проблеми, вирішення яких найближчим часом потребує консолідації зусиль Мінагрополітики, Держгеокадастру, Мін’юсту та інших державних органів: вироблення  єдиної позиції в підходах, які дозволяють юридичним особам набувати право на непайові землі сільськогосподарського призначення, а також щодо можливості обміну земельних ділянок і їх консолідації в межах масиву земель с/г призначення.

Ці та інші питання активно опрацьовуються нотаріальною спільнотою.

Наявність конструктивної взаємодії Нотаріальної палати України, Міністерства юстиції України, Мінагрополітики, Держгеокадастру та усіх учасників ринку землі позитивно впливає на розвиток ринку землі в Україні.

Переглядів:
стрічка новин